Rajko Doleček (1925 - 2017)   † 92 let


„Snídani sněz sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli"

Po válce studoval medicinu na universitě v Bělehradu, po dvou semestrech pokračoval na studiu na Karlově universitě. Kromě začátku ve Frýdku-Místku, celou svoji lékařskou praxi strávil v Ostravě, kde ji vykonával až do své smrti. Patřil mezi lékaře s nejdelší praxi u nás.

V sedmdesátých letech ho oslovila ke spolupráci Československá televize a vznikl velmi populární šestidílný seriál NEBEZPEČNÝ SVĚT KALORII (1974). V tomto i v dalších pořadech (TAJEMNÝ SVĚT HORMONŮ, NEBEZPEČNÝ SVĚT KALORIÍ PO JEDNOM ROCE, NEMOCI CIVILIZACE, DEJTE LÉTA ŽIVOTU) jako dietolog a endokrinolog informoval na obrazovkách Československé televize o problematice nadváhy, cukrovky, hormonálních poruch a stárnutí. V roce 1976 získal cenu Zlatý krokodýl, ocenění Československé televize.

Za svoji publikační a vědeckou činnost, zejména v oblasti endokrinologie popáleninového traumatu, dietologie, zdravé výživy a diabetologie byl v roce 1993 jmenován profesorem. Publikoval přes 200 odborných prací v domácím i zahraničním tisku, z toho 11 monografií.


1.6.1925
Praha, Československo
20.12.2017
Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj, Česko
Rajko Doleček csfd

Nebezpečný svět kaloriíNebezpečný svět Rajka DolečkaRajko DolečekPortrétyČerná hvězda aneb 60 let vysílání z OstravyShow Jana KrausePrvní pomocZlatá mříž


Aktualizace osobnostního profilu Rajko Doleček: 19.4. 2024 23:21