Svatava Simonová (1935 - 2018)


Svatava Simonová byla česká režisérka a spisovatelka pocházející z významného moravského loutkářského rodu. Vzhledem k její temperamentní povaze ji přitom herci (podle výbušného českého režiséra Jiřího Krejčíka) přezdívali „Krejčík v sukni“.

V průběhu 70. let 20. století postupně přešla k režii klasických hraných pohádek (např. Jak se ševcem šili čerti, Velká policejní pohádka, Chudák muzika, Vojáček a dračí princezna, Co poudala bába Futeř, Berenika, Bronzová koruna či Jak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádlo), na kterých mnohdy spolupracovala se svým manželem, hudebním skladatelem, Ladislavem Simonem.

Jejich vzájemná spolupráce byla přitom širšího rázu. Simonová byla spoluautorkou většiny libret hudebně-scénických děl Ladislava Simona, z nichž nejvýznamnější je podíl na libretu baletního díla „Jennifer aneb Kde končí právo člověka“, které bylo v druhé polovině osmdesátých letech uváděno na scéně Národního divadla v Praze.

Když v roce 2002 ukončila Simonová svou režisérskou spolupráci s Českou televizí, věnovala se literární a výtvarné tvorbě. V roce 2012 ji vyšla sbírka povídek „Čas hledání vší“, jejichž děj se odehrává ve 40. letech 20. století v prostředí kočovné loutkoherecké společnosti.


25.1.1935
Pěnčín, Československo
25.3.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Svatava Simonová csfd

Prsten kohouta AlektryaKrálovny kouzelného lesaO modrém ptáčkuO třech ospalých princeznáchBronzová korunaKouzelniceJak si pan Pinajs kupoval od kocoura sádloPohádka o nejšťastnějším královstvíPohádka z větrného mlýnaModrá krevPohádka o lidech a Boží lékárněHořké vínoHora jménem AndělskáKryštof a KristinaZelený rytířO dvou sestrách a Noční květiněO myrtové panněO princi, který měl o kolečko vícPohádka o prolhaném královstvíPohádka o touzePrincezna DušeRudá DivušeTajemstvíUsmívat se, prosímDuch časuJehlice Sluneční paníKoho ofoukne větříčekZachýsek, zvaný RumělkaZrcadloBerenikaKlaním se, měsíciBludiště cestCo medvědi nevědíZlatý copánekHonza a tajemná HastroškaMotovidlaO lesním královstvíPíseň o statečném Heřmanovi a sličné JitceJamambaKdyž hraje klarinetO Honzovi a princezně DorinceSedmipírekVodník v pivovařeAnynka a čertHonza a tři zakleté princeznyKráli, já mám nápadAnulka a pan PětiočkoCo poudala bába FutéřDarmošlap z Nemanic a princezna TerezkaPerníkový dědekTřeboňská pohádkaVojáček a dračí princeznaChudák muzikaJak Kačenka hledala tátuO stříbrném a zlatém vajíčkuPohádka z našeho domuPastýřská pohádkaSestřičky růžíO zakleté princezněVelká policejní pohádka


Aktualizace osobnostního profilu Svatava Simonová: 13.3. 2024 14:13