Christiane Muller (1932 - 2006)


Francouzská herečka Christiane Muller se před filmovou kamerou začala uplatňovat již jako teenagerka krátce po druhé světové válce, a i když se později prosadila především jako úspěšná divadelní umělkyně a její filmografie je početně nevýznamná, i u nás jsme ji mohli vidět například v komediích s L. de Funèsem. Christiane Muller pocházela z města Argenteuil nedaleko Paříže a první zkušenosti s filmem získala díky účasti v konkurzu již v patnácti letech, objevila se například v úspěšné komedii ZVONOKOSY (Clochemerle, 1947).

Nutno dodat, že její další kariéra ve filmu stagnovala, u nás jsme ji ale mohli vidět v menší, přesto výrazné postavě služky u Bosquierových v komedii SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967) s L. de Funèsem v hlavní roli. Podobnou úlohu si pak zopakovala v dalším Funèsově filmu JO (1971). Připomeňme také film BUZÍCI (Les valseuses, 1974), v němž byla její dcerou Isabelle Huppert, její další filmové herectví se omezilo již jen na podružné úlohy v podružných komediích (ČTYŘI NA KANAPI – Duos sur canapé, 1979). Mezitím ale své aktivity rozšířila o televizi.

V divadle dostala další výraznou příležitost v Poiretově komedii Veselé velikonoce, s níž absolvovala několik let řadu repríz v různých pařížských divadlech (1980-1983), v již zmíněné hře Boeing-Boeing hrála ještě v letech 1994-1998 v Théâtre Michel. Příležitostně se nadále objevovala také v televizi, převážně v adaptacích divadelních her.

Christiane Muller zemřela v Paříži 11. května 2006 ve věku 74 let.


3.3.1932
Argenteuil, Francie
11.5.2006
Paříž, Île de France, Francie
Christiane Muller csfd

La ParitéUne deuxième chanceKdo jinému jámu kopáMort d'un conquérantHéloïseT'inquiète pas, ça se soigneFeu la mère de madameOn purge bébéČtyři na kanapiOsudové ženyBuzíciJoSenzační prázdninyLe TriporteurParis Music HallZvonokosyCarré de valetsP.J.Nouvelles de Marcel AyméKomisař MoulinTon amour et ma jeunesseVyšetřovaní komisaře Maigreta


Aktualizace osobnostního profilu Christiane Muller: 31.3. 2024 04:25