Jacques Feyder (1885 - 1948)   † 62 let


Režisér Jacques Feyder byl jedním z mála mezinárodně úspěšných francouzských filmařů meziválečného období a v celoevropském kontextu mu dodnes patří významné místo v dějinách kinematografie. Narodil se v Bruselu jako Jacques Frédérix, členové jeho rodiny byli významnými osobnostmi v různých oborech, dědeček Gustav Frédérix (1834-1894) byl uznávaným literárním kritikem a jeho kontakty umožnily mladému Jacquesovi proniknout do prostředí umělců, i když byl původně předurčen ke kariéře v armádě.

Po návratu z první světové války začal Feyder znovu točit a svým prvním poválečným počinem ATLANTIDA (L'Atlantide, 1921) zaujal odborníky, především zajímavou prací v exteriérech. K Feyderovým vrcholům v době němé éry patří adaptace osvědčených literárních předloh MUŽ Z LIDU (Crainquebille, 1922) a CARMEN (1926). V koprodukci s Německem převedl na filmový pás další literární předlohu TEREZA RAQUINOVÁ (Thérèse Raquin, 1928), která byla uvedena i v Československu. Po mezinárodním úspěchu tohoto filmu byl pozván do Spojených států, kde pro společnost MGM natočil drama POLIBEK (Kiss, 1929) s Gretou Garbo v hlavní roli.

V Americe natočil několik dalších, již ne tolik významných filmů, mezitím se vrátil do Francie, ale po neúspěšných jednáních s producenty zamířil znovu do Hollywoodu, ale po natočení čistě komerčně zaměřeného filmu DŮSTOJNICKÁ ČEST (Daybreak, 1931) se definitivně vrátil do Evropy. V polovině třicátých let dospěl k uměleckým vrcholům třemi významnými francouzskými filmy. Melodramatický příběh z prostředí cizinecké legie VELKÁ HRA (Le grand jeu, 1934) byl oživen prvky poetického realismu, zaznamenal značný úspěch v řadě evropských zemí a na festivalu v Benátkách byl nominován na Mussoliniho pohár pro nejlepší film.

Další film PENZIÓN MIMOZA (Pension Mimosas, 1935) s rodinným dramatickým příběhem byl oceněn jako nejlepší zahraniční snímek na festivalu v Tokiu. Do Španělskem okupované Belgie počátku 17. století byla situována historická komedie HŘÍŠNÉ ŽENY BOOMSKÉ (La kermesse héroique, 1935) s opětovnou nominací na Mussoliniho pohár v Benátkách. Tuto trofej sice nezískal, ale Feyder si odnesl cenu za nejlepší režii. V obou filmech hrála hlavní roli Feyderova manželka Françoise Rosay. Ta si zahrála i v další mezinárodní produkci, jíž byl film TOULAVÝ NÁROD (Les gens du voyage/Fahrendes Volk, 1938) z cirkusového prostředí natočený v Mnichově v německé a francouzské jazykové verzi. Tento film znovu zabodoval v Benátkách, kde získal Cenu za umělecký přínos.


21.7.1885
Ixelles, Belgie
25.5.1948
Prangins, Švýcarsko
Jacques Feyder csfd

MacadamUne femme disparaîtLa Loi du nordToulavý národRytíř beze zbraněDie klugen FrauenHříšné ženy boomskéPension MimosasLe Grand JeuAnna ChristieDaybreakRévolte dans la prisonSon of IndiaLe spectre vertOlympiaSi l'empereur savait çaLes Nouveaux MessieursPolibekThérèse RaquinCarmenGribicheDětské tvářeDas BildnisCrainquebilleAtlantisL'Instinct est maîtreLe Ravin sans fondTêtes de femmes, femmes de têtesZaťaté chodidloDes pieds et des mainsLe Grand JeuPoil de carotteProtéa


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Feyder: 24.4. 2024 00:26