Alexej German (1938 - 2013)


Alexej German se narodil 20.7.1938 v Leningradě, kde žil a tvořil až do své smrti. Na přání otce, význačného sovětského spisovatele Jurije German (držitel Stalinovy ceny) a díky jeho protekci začal studovat divadelní režii. Poté se však rozhodl věnovat filmu.

Vlastní debut Prověrka osudem (1971) byl adaptací otcovy povídky Operace „Štastný Nový rok" problematizující morální poklesek ruských válečných kolaborantů. Film byl po dokončení určen ke zničení, ke kterému nedošlo jen díky svévoli jedné z úřednic, která pásek schovala. Od tohoto titulu pronásledovala Germana pověst třídního nepřítele a cenzurní orgány si všech jeho filmů všímaly obzvláště bedlivě.

I další tři režisérovy filmy se obracely ke katarzním momentům sovětské historie. 20 dní bez války (1976) podle scénáře protěžovaného spisovatele K. Simonova vypráví o vykořeněnosti, kterou 2. světová válka zasela do života obyčejných lidí. Milostnou zápletku ve filmu Můj přítel Ivan Lapšin (1984) zase German situoval do poloviny 30.let, doby začínajícího Velkého stalinského teroru a atmosféry nadcházejícího válečného konfliktu.

Nejkomplexnějším snímkem, kterým se German vyrovnává s dějinným odkazem své země, je prozatím Chrustaljove, vůz! (1998). Nekompromisní obraz konce stalinské éry a její vinou pošramocené psychologie národa. Film měl premiéru na canneském festivalu, kde byl vypískán, za což se po několika měsících porota i odborné publikum svorně a upřímně pokály a prohlásily film jedním z největších děl světové kinematografie, jakým bezpochyby je.


20.6.1938
Leningrad, Rusko, Sovětský svaz
21.2.2013
Petrohrad, Rusko
Alexej German csfd

Je těžké být bohemChrustaljove, vůz!Můj přítel Ivan Lapšin20 dnů bez válkyPrověrka osudemSedmoj sputnikManija ŽizeliPribytije pojezdaZámekKanuvšeje vremjaLičnaja žizň direktoraRaffertySergej Ivanovič uchodit na pensijuSvetlanaJe těžké být bohemStudená válkaSergej Ejzenštejn. AutobiografieVaudeville du diable, LeElokuva vangitsee aikaa, osa 1: Inhottava juttu


Aktualizace osobnostního profilu Alexej German: 21.10. 2023 22:43