André Cayatte (1909 - 1989)


Cayatte pocházel z jižní Francie, vystudoval práva a literaturu, poté pracoval jako advokát v Toulouse, později přesídlil do Paříže, kde dále provozoval právnickou praxi. Vzápětí se ale uplatnil jako literát, pracoval jako novinář a ve 30. letech začal psát romány (napsal jich celkem šest), napsal také dva scénáře, které na filmové plátno převedli režiséři M. Allegret a J. Grémillon. Již jako spisovatel získal Cayatte věhlas, obdržel Rabelaisovou cenu a v roce 1939 byly jeho dvě knihy ohodnoceny literární cenou Prix Caze.

Z Cayattovy pozdější tvorby jsme u nás mohli vidět například politicky motivované drama ENÍ KOUŘE BEZ OHNĚ (Il n'y pas de furnée sans feu, 1973) s Annie Girardot v hlavní roli; tento snímek byl uveden na mezinárodním festivalu v Berlíně. Ze 70. let pak pochází také dva vynikajicí filmy s podobnou tématikou VERDIKT (Verdict, 1973) a PROŽÍT SI SVÉ PEKLO (À chacun son enfer, 1977); v prvním zazářili Jean Gabin a Sophia Loren, ve druhém podala životní výkon Annie Girardot. Ta byla také hvězdou posledního Cayattova filmu LÁSKA Z OTAZNÍKEM (L'amour en question, 1978). Poté Cayatte točil již jen pro televizi a svou tvůrčí činnost ukončil v roce 1983, načež odešel do soukromí. Zdržoval se často v Toulouse, kde začínal, a zemřel v Paříži 6. února 1989 krátce po svých osmdesátých narozeninách.

André Cayatte se v brzkém mládí prosadil jako spisovatel (první kniha mu vyšla ještě za studií v jeho osmnácti letech), jeho první režijní pokusy v podobě adaptací klasických děl byly sázkou na jistotu, ale skutečný úspěch se dostavil až s filmy, v nichž zúročil své vlastní zkušenosti z doby, kdy působil jako právník. Ačkoli byl Cayatte úspěšným spisovatelem, jen zřídka byl u svých filmů samostatným autorem scénáře, většinou své síly spojil s někým dalším. Vrchol Cayattovy tvorby spadá až do závěru jeho filmařské kariéry, kdy vytvořil několik mimořádně kvalitních justičních dramat, v nichž své mimořádné herecké schopnosti dokázala Annie Girardot.


3.2.1909
Carcassonne, Francie
6.2.1989
Paříž, Île de France, Francie
André Cayatte csfd

Dvě tváře láskyDes yeux pour pleurerAvocats du diable, LesVina doktora LeroyeLáska s otazníkemVe státním zájmuProžít si své pekloVerdiktNení kouře bez ohněUmřít na láskuLes Chemins de KatmandouRisques du métier, LesFrancoise aneb Život v manželstvíMeč a váhyLe Passage du RhinLe miroir a deux facesOeil pour oeilLe dossier noirPřed potopouVšichni jsme vrahovéJustice est faiteMilenci z VeronyLe Dessous des cartesCouple idéal, LeLe Dernier souRevanche de Roger la Honte, LaRoger la HonteSérénade aux nuagesAu bonheur des damesPierre et JeanLa fausse maîtresseMontmartre-sur-SeineSOSTempêteBrána k uměníLe grand secretRetour à CherchellPast na PopelkuJean-Marc aneb Život v manželstvíVie conjugale, La


Aktualizace osobnostního profilu André Cayatte: 5.11. 2023 00:45