Hans J. Salter (1896 - 1994)


Hudební skladatel Hans Julius Salter bral hodiny klavíru jako student gymnázia. Rodiče nepovažovali hudební výchovu za důležitou a tak si lekce platil sám. Poté byl přijat na hudební akademii, kterou roku 1914 přerušil. Po čtyřech letech na frontě se ke studiím vrátil, ale pracoval i jako dělník, protože po úmrtí otce a obou bratrů musel živit sebe i rodinu. K jeho učitelům patřili Felix Weingartner, Hans Gal, Franz Schreker a krátký čas také Alban Berg.

Po volebním vítězství nacistů roku 1933 opustil Salter, který byl židovského vyznání, Německo a působil ve Vídni a Budapešti. Roku 1936 během natáčení SLEČNA LILLY emigroval z Vídně do Spojených Států, kde začal druhou, úspěšnější kariéru. Začátky měl těžké. Do Států přišel v době hospodářské krize a první rok se živil příležitostnou prací. S pomocí Joe Pasternaka a Henryho Kostera, se mu podařilo získat první zakázku. Studiu Universal chyběly ve filmu THE RAGE OF PARIS čtyři minuty hudby. Salterovi trvalo jejich složení, včetně nahrávání tři dny. Ve své podstatě rekord, nicméně Salterovi trvalo další rok, než mu Universal nabídla trvalou smlouvu. Ve spolupráci s Charlesem Previnem a Frankem Skinnerem se podílel na zhudebnění (nebyl autorem hudby) hororů HOUSE OF FRANKENSTEIN a THE WOLF MAN.

Teprve historický TOWER OF LONDON z roku 1939, trojice autorů Ralph Freed, Hans J. Salter a Frank Skinners se považuje za Salterovo první "americké" dílo. Kritika film strhala, protože byl uváděn jako historický film, přitom jde o horor, odehrávající se na pozadí skutečných historických postav. Salter v tu dobu ještě netušil, že bude umírat jako proslavený autor hudby a legenda právě hororových filmů. V roce 1942 obdržel americké občanství. Ohledně Salterovy filmografie: Nikdy mu nešlo o to, být v titulcích, svým způsobem byl žid, měl špatné zkušenosti z Evropy a zanechávat své jméno na plátně považoval za nebezpečné. Důležitý byl pro něj šek. Ze Salterova daňového účetnictví je zřejmé, že během své kariéry zpracoval hudbu pro více než 450 filmů a je v této kategorii pravděpodobně světovým rekordmanem. Jeho posledním filmem byl western RETURN OF THE GUNFIGHTER z roku 1967. Salter poté odešel na odpočinek a zemřel v požehnaném věku 98 let.


14.1.1896
Vídeň, Wien, Rakousko
23.7.1994
Los Angeles, California, USA
Hans J. Salter csfd

Return of the GunfighterGunpointIncident at Phantom HillPevnost mrtvýchVálečníkDva záletníciShowdownHitlerJdi za svým snemKdyž muž zvedne telefonItalské prázdninyThe Leech WomanPřestřelka v Dodge CityThe Man in the NetThe Wild and the InnocentDay of the BadmanPoslední z pistolníkůRaw Wind in EdenThe Female AnimalWild HeritageAppointment with a ShadowJoe DakotaLove Slaves of the AmazonMan in the ShadowNeuvěřitelný zmenšující se mužThe Midnight StoryThe OklahomanThe Tall StrangerZemě neznámáAutumn LeavesHold Back the NightNavy WifeRaw EdgeRed SundownThe Mole PeopleThree Brave MenWalk the Proud LandAbbott and Costello Meet the MummyDaleké obzoryKiss of FireLady Godiva of CoventryMuž bez hvězdyOstrov zvaný ZeměThe Purple MaskThe Rawhide YearsThe SpoilersWichitaBengal BrigadeBlack Horse CanyonFour Guns to the BorderJohnny DarkNaked AlibiNetvor z Černé lagunySaskatchewanSign of the PaganTanganyikaThe Black Shield of FalworthThe Human JungleVzdálená zeměYankee Pasha


Aktualizace osobnostního profilu Hans J. Salter: 12.2. 2024 07:21