Jiří Bruder (1928 - 2014)


Jiří Bruder pocházel z umělecké rodiny, jeho otec hrál a zpíval ve Vinohradském kabaretu. Bruder se od dětství zajímal o divadlo a hned po druhé světové válce nastoupil v Praze do Divadla 5. května, poté prošel Divadlem mladých pionýrů a Městským divadlem pro mládež, základní vojenskou službu absolvoval v Armádním divadle, kde se mj. seznámil s Jiřím Šlitrem. V letech 1951-1962 byl členem hereckého souboru Divadla Jiřího Wolkera, jednu sezónu strávil v Divadle Na Fidlovačce (1962-1963), poté až do odchodu do důchodu hrál v Městských divadlech pražských (1963-1992), v 60. letech hostoval též v Laterně Magice, v 90. letech pak pohostinsky hrál v Divadle ABC.

Bratr Jiřího Brudera, Stanislav Bruder (*1933), je též hercem, spolu s bratrem absolvoval ve 40. a 50. stejná divadelní angažmá, později hrál v Karlínském hudebním divadle.


13.4.1928
Praha, Československo
31.5.2014
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Bruder csfd

Kašpárkovy rolničkyTom v kozí kůžiO pyšném panovníkoviPtačí králŠtěstí krále AlfonseKulihrášek a zakletá princeznaSaturninKafka to taky neměl lehkýOsvětová přednáška v Suché VrbiciČerní baroniKrál a zlodějJasnovidcem proti své vůliO hloupé havířceJak ševci zvedli vojnu pro červenou sukniO podezíravém králiO princi, který měl smůluSáňkování není povolenoHodinářKalhoty od krejčího ze LhotyMy se vlka nebojímePilotiZlatá flétnaNepolepšitelný starý mužPan PickwickSpor o bohyniZikmund řečený Šelma ryšaváZáhada zamčeného pokojeŠpanělská paradentózaDobré světloHavárieVáclava Kašpara den pátý1. Máj v Národním divadle roku 1898Darmošlap z Nemanic a princezna TerezkaDuch soudce PaukneraJára Cimrman ležící, spícíPřezůvky ŠtěstěnySpolečnost s ručením omezenýmDaleko od stromuKarel Hynek MáchaVojáček a dračí princeznaZelená vlnaDobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z YorkuKam zmizel kurýrKaždému jeho nebeV podstatě jsme normálníBlázni, vodníci a podvodníciPerly panny SerafinkySmrt a blažená paníTemné slunceTrhákZlatá slepiceBonzo, domácí zázrakDvě pohádky z lesaJitčiny prázdninyKdo přichází před půlnocíNeohlížej se, jde za námi kůň!Osamělý jezdecPoprask na silnici E 4Velká policejní pohádkaČas pracuje pro vraha


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Bruder: 5.11. 2023 00:28