Roy Kinnear (1934 - 1988)


Tlouštík s věčným, jakoby rozpačitým úsměvem, pocházel ze sportovní rodiny. Jeho otec byl známým hráčem ragby. Tato mužná hra se mu stala bohužel osudnou, při jednom zápase zemřel na zástavu srdce. Tehdy osmiletý Roy se tak ke sportu obrátil zády a nastoupil na cestu, nad níž drží ochrannou ruku Thálie.

Jeho filmový debut měl podobu bezvýznamné roličky ve válečném dramatu The World Owes Me a Living. Roy tehdy netušil, že podobné prostředí mu přinese první vrchol jeho filmové kariéry – jako zbabělý vojín Monty Bartlet se postavil po bok Seana Conneryho, Harryho Andrewse a Michaela Redgravea, aby naslouchal příkazům režiséra Sidney Lumeta ve slavném Pahorku (1965). Prakticky současně se zviditelnil po boku The Beatles, v jejichž druhém snímku Pomoc! si zahrál Algernona, asistenta šíleného vědce v podání Victora Spinettiho. Lester si stále dobře naladěného Roye oblíbil a ten si zase pochvaloval spolupráci se Spinettim. Ostatně už se znali z filmu Sparrows Can’t Sing (1963). Lester si opět na Kinneara vzpomněl při natáčení válečné komedie Jak jsem vyhrál válku (1967) a Kinnear se tak stal jedním z mála lidí, kteří dvakrát stanuli před kamerou společně s Johnem Lennonem.

Dalšími významnými mezníky v kariéře rodáka z Wiganu byla role otce rozmazlené Veruky Salt v Dahlově adaptaci Pan Wonka a jeho čokoládovna (1971), Kočka Šklíba v muzikálu Alice’s Adventure In Wonderland (1972), mihl se v dramatu Ohrožení Britannicu (1974) i v jedné z adaptací Psa Baskervilského (1978) coby trestanec Selden. Vypočítat jeho účast v televizních filmech, seriálech (například Dick Turpin či The Sweeney) by představovalo dost materiálu na několik webových stránek. Zásadní byly i jeho divadelní role v dramatech „Sancho Panza“ nebo „Višňový sad“. Často také daboval a podílel se na dětských show. Jednou z příčin byl osud jeho nejstarší dcery Kariny, která přišla na svět s mozkovou obrnou. Hudební fanoušci a zejména příznivci skupiny Mike & The Mechanics si ho mohli všimnout v klipu k písni „All I Need Is a Miracle“, kde si zahrál nepřízní osudu sužovaného muže.

V samotném závěru kariéry mu poněkud zhatila renomé účast v sitcomu Hardwick House. Už po dvou epizodách ho diváci i kritika nemilosrdně odstřelili a pro naprostý nezájem série skončila. I to byl jeden z důvodů, proč Roy kývl na poslední nabídku od Richarda Lestera.


8.1.1934
Wigan, Lancashire, England, Velká Británie
20.9.1988
Madrid, Madrid, Španělsko
Roy Kinnear csfd

Evening with Sir Peter Ustinov, AnPrincezna a skřítekNávrat tří mušketýrůMalý detektivMuž do nepohodyCasanovaCinderella: The Shoe Must Go OnPirátiThe Oldest Goose in the BusinessAn Audience with Billy ConnollyBláznivá dobrodružství Robina HoodaSquaring the CircleAn Audience with Kenneth WilliamsAnna PavlovovaAnyone for Denis?HammettThe ClairvoyantIf You Go Down in the Woods TodayHawk mstitelHigh Rise DonkeyMluvící balíčekOperace OmegaQuincy's QuestDaleká cesta za domovemLondon Night OutPes baskervillskýDvojčataHerbie jede rallyeNot Now, ComradeDobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka HolmeseEskimo NellOne of Our Dinosaurs Is MissingThree for AllBarry McKenzie Holds His OwnOhrožení BritannicuThe Amorous MilkmanTři mušketýři 2Cobblers of Umbridge, TheFather Dear FatherTři mušketýřiAlice's Adventures in WonderlandMadam SinThat's Your FuneralThe Alf Garnett SagaThe Pied PiperFirechasers, ThePan Wonka a jeho čokoládovnaEgghead's RobotScroogeTaste the Blood of DraculaZa jasného dne uvidíš navždyDokud nás smrt nerozdělíLock Up Your Daughters!Obývací ložniceJak jsem vyhrál válkuSmrtelný případCestou na fórum se stala divná věcPahorekPomoc!French Dressing


Aktualizace osobnostního profilu Roy Kinnear: 11.4. 2024 15:29