Lech Majewski 70 let


Básník, malíř, režisér a producent. Narozen v Katovicích (Polsko), v roce 1977 dostudoval Filmovou školu v Lodži a od roku 1981 žije v USA. Jeden z jeho studentských filmů Grand Hotel (1975) získal hlavní cenu Grand Prix Mezinárodního filmového festivalu škol. Zatímco byl ještě v Polsku, napsal dva celovečerní filmy: AN ANNUNCIANTION (1978) a THE KNIGHT (1980). Jeho filmy byl v tisku označován jako "krásné a mystické" či "oblíbené, prosté režírování s příslibem". V roce 1982 na řece Temži zinscenoval Homérovu Odyseu, jež přilákala pozornost a jásot. London Times to uvítal jako "mocné představení".

Další úspěchy zaznamenal s UBU REX (1993), který ho přinesl do světa opery a pomohl mu získat několik cen a Zlatých masek za nejlepší produkci a Zlatého Orpheuse na Varšavském podzimním festivalu v roce 1994. O rok později otevřela Polská Národní Opera novou sezónu s představením Carmen (v produkci Lech Majewski), jenž bylo živě přenášeno CANALem +. Prestižní magazín Opera International označil produkci Carmen jako nejlepší na světě.

V roce 1995 se stal koproducentem filmu BASQUIAT s Gary Oldmanem, Dennisem Hopperem, Davidem Bowiem a Andy Warholem v hlavní roli. Ve stejném roce zrežíroval oceněný film THE BLACK RIDER a o rok později debutoval coby skladatel (spolu s Jozefem Skrzkem) a libretista pro jeho autobiografickou operu Pokoj Saren. Získal Zlatou masku a Polygram operu vydal na dvou CD. V roce 1998 Lech vytvořil film THE ROE´S ROOM a A MIDSUMER NIGHT´S DREAM. Přišly další filmy, další úspěchy, další cesty po festivalech. Nejznámějším však asi zůstává film WOJACZEK oceněný na mnoha festivalech. Z dalších prací lze jmenovat ANGELUS, METAPHYSICS, THE GARDEN OF EARTHLY DELIGHTS, ZLOM, ať už se na nich podílel jakkoliv.

V dnešní době má za sebou premiéru filmu, GLASS LIPS, který sám režíroval a je na motivy jeho vlastního díla. Ujal se zde role režiséra, producenta,kameramana, střihače, scénáristy...vskutku obdivuhodné. Dalším projektem je film MILL AND THE CROSS (2009), kde se ujal režie.


30.8.1953
Katowice, Województwo śląskie, Polsko
Lech Majewski csfd

Navždy Brigitte BardotÚdolí BohůOnirica - psí poleMlýn a křížSkleněná ústaGarden of Earthly Delights, TheAngelusWojaczekPokój sarenEvangelium podle HarryhoPrisoner of RioFlight of the Spruce GooseRytířZapowiedz ciszyZłom


Aktualizace osobnostního profilu Lech Majewski: 19.11. 2023 12:36