Daniele Ciprì 61 let


Daniele Ciprì je italský filmový režisér a kameraman.

Capri režíroval i celovečerní filmy jako Lo Zio di Brooklyn (1995), jeho další film Totò che visse due volte (1998) vzbudil rozruch, když ho italská vláda dočasně zakázala. Po třetím filmu Il Ritorno di Cagliostro (2003), což byl dokument o komediálním duu Franco Franchi a Ciccio Ingrassia, a dalších dvou televizní seriálů pro La 7, se tento tvůrčí pár se rozdělil, aby se každý mohl věnovat svým sólovým projektům.

V divadle debutoval v roce 2002 hrou „Palermo può attendere“ („Palermo Can Wait“). V roce 2005 napsal a režíroval hru „Viva Palermo, viva Santa Rosali“ ve spolupráci s Francem Scaldatim a Mimmem Cuticchiem. Jako kameraman pracoval po boku významných režisérů, jako jsou Renato De Maria, Marco Bellocchio a Roberta Torre.

V roce 2009 získal cenu za fotografii na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu pro Vincere, za kterou získal řadu cen v Itálii. V roce 2012 na 69. filmovém festivalu v Benátkách získal cenu Osella za vynikající technický přínos za film Čstato il figlio (2012). V roce 2013 získal Nastro d'argento za nejlepší režii. V roce 2014 vytvořil La Buca s Rocco Papaleo, Sergiem Castellitem a Valerií Bruni Tedeschi.


17.8.1962
Palermo, Sicílie, Itálie
Daniele Ciprì csfd

I limoni d'invernoMy Soul SummerSpace MonkeysI nostri fantasmiIl cattivo poetaCroce e deliziaIl primo NataleIo, LeonardoLa paranza dei bambiniRomulus a Remus: První králIl traduttoreKvítekNon c'è più religioneSladké snyKrev mé krveVstávej a bojujČekáníLa Vita oscenaLa bucaSalvoAlì ha gli occhi azzurriByl to synSpící krásaČerná ovceZvítězitIl Ritorno di CagliostroAngelaSud Side StoriEl sentimento cinico de la vida. Dieci anni di Cinico TV (1989-1999)Tano da morireJe to past!Neviditelná NulaRoma, santa e dannataSbohem SaigoneIl Club dei 27Il testamento di Mario MonicelliCome inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e CiccioChe fine ha fatto Pino Grisanti? Tagli inediti dal Ritorno di CagliostroMiles GloriosusSiamo davvero pietosiAi RotoliArrusoTutti for Louis - Omaggio a Louis AmstrongEnzo, domani a Palermo!Noi e il Duca - Quando Duke Ellington suonò a PalermoDiveDon't Be CruelLa fornaceCorpo e ariaUna nuova prospettivaLa LottaU muschittieriYousefSotto TerraPagliacciPenalty


Aktualizace osobnostního profilu Daniele Ciprì: 14.11. 2023 11:44