Édouard Molinaro (1928 - 2013)


Molinaro byl od dětství fanouškem filmu, jako amatér a později zaměstnanec se pak od mládí pohyboval ve filmařském prostředí, začínal jako asistent režie a vzorem a příkladem pro jeho vlastní práci byl francouzský meziválečný režisér André Berthomieu (1903-1960), dále spolupracoval s Mauricem de Canonge. Molinaro úspěšně debutoval jako režisér krátkým dokumentárním filmem LES ALCHIMISTES (1957), k němuž si také sám napsal scénář; tento film získal ve své kategorii hlavní cenu na festivalu v Karlových Varech v roce 1958. Potom začal natáčet celovečerní filmy, koncem 50. let se soustředil na kriminální příběhy se sociálním podtextem, které se setkaly s příznivou kritikou.

Koncem 70. let dosáhl Molinaro dalšího mimořádného úspěchu opět s filmovou adaptací divadelní hry; film KLEC BLÁZNŮ (La Cage aux folles, 1978), která byla nominována na Oscara, získala cenu Zlatý glóbus a jeden z představitelů hlavních rolí, Michel Serrault, získal francouzského Cézara. Z dalších filmů dosáhla mezinárodního úspěchu komedie PRACHY V PRACHU (Pour 100 briques t'as plus rien, 1982), byť za účasti méně známých herců. V 80. letech pak Molinaro začal točit více pro televizi, inscenace a také seriály, za zmínku ale stojí výborná konverzační komedie NALEVO OD VÝTAHU (À gauche en sortant de l'ascenseur, 1988) s Pierrem Richardem v hlavní roli. V roce 1996 pak Molinaro natočil svůj poslední film, životopisný snímek BEAUMARCHAIS, který byl nominován na Křišťálový glóbus. Od té doby pracuje výhradně pro televizi, v roce 2003 natočil mimo jiné dokument Louis de Funès, la comédie humaine.

Édouard Molinaro byl v roce 1961 členem poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Jeho celoživotní přínos francouzské kinematografii byl v roce 1996 ohodnocen Cenou René Claira, kterou mu udělila Francouzská akademie.


31.5.1928
Bordeaux, Francie
7.12.2013
Paříž, Île de France, Francie
Édouard Molinaro csfd

Un homme par hasardNanaNoraTombé du nidRošťák BeaumarchaisCe que savait MaisieLa Femme abandonnéeLe SouperLásky barona LeisenboghaManon RolandováLa Ruelle au clair de luneNalevo od výtahuUn métier du seigneurPalaceUtajená láskaJust the Way You AreLa veuve rougePrachy v prachuAu Bon BeurreKlec bláznů IIMilenci na neděliLe Pitié dangereuseMluv, mluv, zajímáš měClaudine en ménageClaudine s'en vaClaudine à ParisClaudine à l'écoleKlec bláznůUspěchaný mužDracula  a synRůžový telefónL'Ironie du sortDotěrný chlapLe gang des otagesLa MandarineLes aveux les plus douxLa Liberté en croupeHibernatusMůj strýc BenjaminOskarPeau d'espionQuand passent les faisansHonba na mužeUne ravissante idioteArsen Lupin kontra Arsen LupinLes EnnemisLes Sept péchés capitauxSmrt BellyUne fille pour l'étéDes femmes disparaissentUn témoin dans la villeLe dos au murLes Hommes de coeurHLe GorilleBurziániCoup de foudreOpojení z proměnyLe Tiroir secretIl était un musicien


Aktualizace osobnostního profilu Édouard Molinaro: 24.2. 2024 18:47