Delphine Seyrig (1932 - 1990)


Francouzská herečka Delphine Seyrig, celým jménem Delphine Claire Beltiane Seyrig, se narodila v Bejrútu v Libanonu, kde její otec, významný vědec Henri Seyrig (1895-1973), tehdy prováděl archeologické výzkumy, matka Hermine de Saussure (1901-1984) pocházela z rodiny astronoma Léopolda de Saussure. Seyrig v té době v Libanonu vedl Francouzský archeologický institut a dlouhodobě zde žil i s rodinou, Delphine tedy strávila dětství na Blízkém Východě. Za druhé světové války působil Seyrig jako diplomat v USA, později se vrátil do Libanonu, ale Delphine byla poslána na školy do Francie.

První hlavní roli sehrála v nekonvenčním filmu LONI V MARIENBADU (L'année dernière à Marienbad, 1961), který natočil inovátorský režisér Alain Resnais. Filmu se dostalo několika mezinárodních ocenění včetně Zlatého lva za nejlepší film na festivalu v Benátkách. Tam také zabodoval další Resnaisův film, MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR (1963), opět s Delphine Seyrig v hlavní roli. Ta si za svůj herecký výkon přivezla z Benátek Volpiho pohár. Delphine Seyrig nejen díky vyrůstání v různých zemích, ale také studiem získala vynikajicí jazykové vybavení, kromě francouzštiny mluvila plynně anglicky a německy, ve všech třech jazycích také točila. Již v šedesátých letech byla znovu zvána k práci v Hollywoodu, kde natočila například psychologické drama NEHODA (Accident, 1967).

Navázala také významnou spolupráci s předními tvůrci francouzské nové vlny, s Françoisem Truffautem natočila film UKRADENÉ POLIBKY (Baisers volés, 1968), který byl nominován na Oscara. S dalším významným režisérem, Luisem Buñuelem, natočila filmy MLÉČNÁ DRÁHA (La voie lactée, 1969) a NENÁPADNÝ PŮVAB BURŽOAZIE (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972). Z její práce v zámoří stojí za zmínku menší role ve slavném politickém thrilleru ŠAKAL (The day of the Jackal, 1973), v Británii se podílela na filmu THE BLACK WINDMILL (1974), pracovala také v Německu. Z četnější spolupráce s režisérkou Marguerite Duras vzešly kritikou oceněné filmy INDIA SONG (1975) a BAXTEROVÁ, VERA BAXTEROVÁ (Baxter, Vera Baxter, 1977). Svého dalšího uměleckého triumfu dosáhla Seyrig s filmem CHÈRE INCONNUE (1980), který ji vynesl nominaci na Cézara za vedlejší roli.

Svého postavení mezinárodní filmové hvězdy využila Delphine Seyrig především v boji za práva žen, feminismus ostatně prosvítá i z její filmové práce. K tématu postavení žen ve filmovém průmyslu pak realizovala vlastní dokumentární film SOIS BELLE ET TAIS-TOI (1981) a ke spolupráci na něm přizvala řadu mezinárodně slavných hereček.


10.4.1932
Bajrút, Libanon
15.10.1990
Paříž, Île de France, Francie
Delphine Seyrig csfd

Johanna D'Arc of MongoliaUne saison de feuillesLa Bête dans la jungleGolden EightiesLes Étonnements d'un couple moderneLetters HomeSeven Women, Seven SinsSarah et le cri de la langousteDorian Gray im Spiegel der BoulevardpresseLe Grain de sableDocumenteurFreak OrlandoLe Petit PommierDrahá neznámáLe Chemin perduSetkání s MarkemAmbassadors, TheBaxterová, Vera BaxterováJe t'aime, tu dansesRepéragesDrahý MichaleSon nom de Venise dans Calcutta désertAloïseDer letzte SchreiIndia SongJeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 BruselLe Boucher, la star et l'orphelineLe Jardin qui basculeDites-le avec des fleursLe Cri du cœurOkamžik vyzrazeníDen ŠakalaNoraLe Journal d'un suicidéNenápadný půvab buržoazieLes Lèvres rougesTartuffeLe Lys dans la valléeOslí kůžeEl vientre de la ballenaMister FreedomMléčná dráhaL'Écume des joursUkradené polibkyHedda GablerLa MusicaNehodaQui êtes-vous Polly Maggoo ?Muriel neboli v čase návratuLoni v MarienbaduStřípky z festivalu v CannesDelphine et Carole, insoumusesDva ve vlněJ'aimeScum ManifestoAutour de Jeanne DielmanMaso et Miso vont en bateauL'AtelierPrimer añoGrosse


Aktualizace osobnostního profilu Delphine Seyrig: 6.4. 2024 08:45