Mino Doro (1903 - 2006)


Italský herec Mino Doro začínal ve filmu jako neodolatelný donchuán s často pokřivenou morálkou, později odehrál řadu rolí v dobrodružném žánru, točil s Fellinim, hrál s Lídou Baarovou a celkově po sobě zanechal více než stovku vedlejších postav v italské i francouzské kinematografii. Vlastním jménem se jmenoval Ermino Doro di Costa di Vernassino a pocházel ze starobylé a vysoce postavené rodiny z Benátek. Původně studoval technickou školu, zároveň se ale věnoval několika sportům, jezdil na koni, šermoval a oblíbil si také jízdu autem.

Z jeho další filmografie připomeňme Blasettiho drama STARÁ GARDA (Vecchia guardia, 1934), které bylo otevřenou obhajobou fašistického režimu. Později se před kamerou objevoval často v historických kostýmech a uniformách. V příběhu z napoleonských válek DVA SERŽANTI (I due sergenti, 1936) vytvořil hlavní dvojici hrdinů s Gino Cervim, v životopisném filmu PIETRO MICCA (1938) hrál velkou roli plukovníka Bruneta. Středně velké role hrál také v romantických komediích a melodramatech tzv. éry bílých telefonů. Ve velmi úspěšné komedii NEHNU SE! (Non mi muovo!, 1943) doplnil v roli majitele domu Sanniho trojici sourozenců de Filippových. Připomeňme také další Blasettiho film ÚSTAV GRIMALDI (Nessuno torna indietro, 1943), který byl především přehlídkou tehdejších ženských hvězd.

Typologie Dorových postav se změnila po druhé světové válce spolu se změnou jeho fyziognomie – ubyly vlasy a přibyly kilogramy. Omezily se nabídky na hlavní role, přesto Mino Doro nadále točil i několik filmů ročně. Znovu to byly historická dramata i komedie ze současnosti, zmínku si zaslouží dvojí setkání s Lídou Baarovou. Ve filmu POMSTA BLÁZNIVÉ ŽENY (La vendetta di una pazza, 1951) byl jejím manželem, ve stejném roce vytvořili dvojici bohatého majitele pozemků a jeho odložené milenky ve filmu NEVINNÍ MUSEJÍ PLATIT (Gli innocenti pagano, 1951). Dodejme, že v obou případech byly Dorovy postavy prvoplánově záporné.

Na přelomu padesátých a šedesátých let dostal Mino Doro řadu příležitostí v žánru sandálu a meče; zatímco v těch slavnějších filmech (BEN HUR, 1959; POSLEDNÍ DNY POMPEJÍ – Gli ultimi giorni di Pompei, 1959) hrál spíše podružné role, v řadě dalších titulů zasazených do antických kulis ztvárnil i středně velké úlohy. Počátkem šedesátých let třikrát točil s Fellinim; ve filmu SLADKÝ ŽIVOT (La dolce vita, 1960) vytvořil partnerskou dvojici s Nadiou Gray, v dalším filmu 8½ (1963) hrál uměleckého agenta herečky Claudie (Claudia Cardinale).


6.5.1903
Benátky, Itálie
12.5.2006
Bellagio, Itálie
Mino Doro csfd

HnízdoAngelika a sultánColpo doppio del camaleonte d'oroDobrodruhNezkrotná AngelikaSlunce rošťákůTre supermen a TokioVelekobylkaAvec la peau des autresIl ladro della GiocondaRvačka v PanaměAgente S 03: Operazione AtlantideFantomas se zlobíGiulietta a duchovéSuperseven chiama CairoGolia alla conquista di BagdadI due pericoli pubbliciMoje ženaPanic ButtonPán ze společnostiRoma contro RomaSandokan proti Leopardovi ze SarawakuSandokanova pomstaTreno del sabato, IlIl successoLe signe de ZorroOsm a půlRocamboleDon giovanni della Costa Azzurra, IIl commissarioTwo Weeks in Another TownErcole alla conquista di AtlantideHerkules ve středu ZeměMasnadieri, IOrazi e curiaziTěžký životGastoneIl corazziereLadro lui, ladra leiLe legioni di CleopatraMessalina Venere imperatriceSladký životVšichni domůBen HurPoslední dny PompejíAfrodite, dea dell'amoreC'è un sentiero nel cieloHrabě MaxDifendo il mio amoreGuardia, guardia scelta, brigadiere e marescialloMi permette, babbo!Můj syn NeroVojna a mírAccadde al penitenziarioFaccia da mascalzoneLa ladraEternal FeminasIl seduttoreL'eterna femminaTripolis, krásná půda lásky


Aktualizace osobnostního profilu Mino Doro: 19.11. 2023 12:08