Karl May (1842 - 1912)


Karl Friedrich May byl německý spisovatel předvším dobrodružných románů. Narodil se v Krušných horách (německá část) do velmi chudé rodiny. Ve škole se projevil jako šikovný student. Pod dohledem otce se tedy pilně učil latinsky, francouzsky a anglicky, dokonce i hře na klavír, housle a varhany. Poté nastoupil na učitelský seminář, po jehož úspěšném ukončení sám začal učit.

Proslavil se hlavně díky knižním postavám náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda, známého rovněž jako Kara ben Nemsí. Napsal přes 40 románů, včetně autobiografie, a také mnoho dalších méně známých povídek. Přestože se jeho díla považují za "brakovou literaturu", slavné mayovky zná snad každý.

Za svůj život se dvakrát oženil a zemřel po vyčerpávající nemoci na selhání srdce.


25.2.1842
Ernstthal, Sasko (dnes Německo)
30.3.1912
Radebeul, Německá říše
Karl May csfd

Halbblut - Karl-May-Spiele Bad Segeberg 2010WinneToons - Die Legende vom Schatz im SilberseeKarl-May-Spiele: Winnetou IKarl-May-Spiele: Winnetou und das Geheimnis der FelsenburgKarl-May-Spiele: Unter Geiern - Der Sohn des BärenjägersKarl-May-Spiele: Old SurehandStopa vede ke Stříbrnému jezeruPräriejäger in Mexiko: Benito JuarezPräriejäger in Mexiko: GeierschnabelPřízrak v křovíKarl MayVinnetou a Old Shatterhand v údolí smrtiOld FirehandPoklad InkůVinnetou a míšenka ApanačiDivokým KurdistánemOld SurehandPetrolejový princPoklad AztékůPyramida boha slunceV říši Stříbrného lvaVinnetou - Poslední výstřelMezi supyOld ShatterhandVinnetou - Rudý gentlemanŽutVinnetouPoklad na Stříbrném jezeřeBabylonský levKaravana otrokůVe stínu PadišahaAuf den Trümmern des ParadiesesKaravana smrtiUctívači ďáblaVinnetouWinneToonsKarl MayVinnetouKara Ben Nemsi EffendiFreispruch für Old ShatterhandIm Tal des TodesOld FirehandDurchs wilde KurdistanDer schwarze MustangWinnetou IWinnetou IIIn den Schluchten des BalkanDer ÖlprinzIn den Schluchten des BalkansUnter GeiernWinnetou IIOld SurehandDer Schatz im SilberseeDurch die Wüste


Aktualizace osobnostního profilu Karl May: 7.12. 2023 12:56