Lee Van Cleef (1925 - 1989)


Lee Van Cleef se narodil 9. ledna 1925 v newjerseyské rodině s holandskými, belgickými, švédskými a anglickými kořeny. Jeho rodiči byli Marion Lavinia Van Fleet a Clarence Leroy Van Cleef. V průběhu druhé světové války sloužil u námořnictva a po válce se živil jako účetní. Stále více ho to však táhlo k filmu. A tak se tento pozdější typický představitel westernových rolí stal hercem.

Režiséři si ho začínali všímat stále více pro jeho talent, než jen pro drsný vzhled. Následovali role ve fimech MUŽ, KTERÝ ZASTŘELIL LIBERTY VALANCE(THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE, 1962) či JAK BYL DOBYT ZÁPAD (HOW THE WEST WAS WON, 1962), kde se poprvé setkal s kolegou Eli Wallachem. A právě z těchto rolí si ho všiml italský režisér Sergio Leone a obsadil ho do role plukovníka Mortimera do druhého z "dolarové trilogie" PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC (FOR A FEW DOLLARS MORE, 1965). Na základě jeho skvělého hereckého výkonu v tomto filmu se Leone rozhodl obsadit ho i do závěrečného dílu HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY, 1966), kde ztvárnil roli "zlého" důstojníka armády Severu známého pod přezdívkou Angel's Eyes. Právě tyto dvě role, ve kterých výtečně sekundoval Clintovi Eastwoodovi se u něj dnes cení nejvíce.

Zahrál si posléze ale i v dalších filmech. V roce 1968 byl obsazen do hlavní role ve spaghetti westernu MUŽ PROTI MUŽI (DA UOMO A UOMO, 1968) a o čtyři roky později hrál ve třetím pokračování slavného westernu SEDM STATEČNÝCH V SEDLE (THE MAGNIFICENT SEVEN RIDE!, 1972). V roce 1981 se objevil ve slavném sci-fi filmu Johna Carpentera ÚTĚK Z NEW YORKU (ESCAPE FROM NEW YORK, 1981). Před smrtí stihl natočit svůj poslední film ZLODĚJI ŠTĚSTÍ (THIEVES OF FORTUNE, 1990).

Lee byl třikrát ženatý. S první ženou Patsy Ruth měl 3 děti.


9.1.1925
Somerville, New Jersey, USA
16.12.1989
Oxnard, California, USA
Lee Van Cleef csfd

Honba za dědictvímZávodní horečkaŽoldáci strachuMáquina de matar, LaOzbrojená odpověďDobyvatelé džungleKrycí jméno: Divoké husyVýbušninaÚtěk z New YorkuOsmiúhelníkThe Hard WayThe SqueezeKid VengeanceQuel pomeriggio maledettoStopa škorpionaBoží zbraňCesta do SonoryLà dove non batte il soleDio, sei proprio un padreterno!Jízda sedmi statečnýchVelký soubojEl hombre de Río MaloKapitán ApačNávrat SabatyEl CondorPřevozníkSabataMimo zákonZvláštní jednotkaDny hněvuMuž proti mužiBlade Rider, Revenge of the Indians NationsHodný, zlý a ošklivýVelká přestřelkaLuke and the TenderfootPro pár dolarů navícJak byl dobyt ZápadMuž, který zastřelil Liberty ValancePosse from HellThe Slowest Gun in the WestZangarova zbraňGuns, Girls, and GangstersRide LonesomeBravadosDay of the BadmanMacheteMladí lviGun Battle at MontereyJoe DakotaPřestřelka u ohrady O.K.Raiders of Old CaliforniaThe Badge of Marshal BrennanThe Last Stagecoach WestThe Lonely ManThe Quiet GunČínská bránaŠerifská hvězdaAccused of MurderPardnersPocta zločinci


Aktualizace osobnostního profilu Lee Van Cleef: 18.11. 2023 15:12