Jean Yanne (1933 - 2003)


Jean Yanne byl francouzský herec a režisér. Jeho otec byl litograf a matka krejčová. Studoval střední školu, kde se již zúčastnil divadelní činnosti. Od roku 1950 začal studovat žurnalistiku v Paříži. Po necelém roce studií zanechal a začal psát kabaretní skeče. Vystupoval v kabaretu Académie des vins, kde také vzniklo jeho umělecké jméno Jean Yanne.

Následně změnil herecký rejstřík a dal přednost komediálním rolím a satirickému humoru, což se projevilo i v jeho vlastních filmech: Každý je hezký, když je ušlechtilý (1972), Číňané v Paříži (1974), Šoubyznys (1975), Ve tři čtvrti na dvě před Kristem (1982), Liberté, égalité, choucroute (1985) a dalších. V osmdesátých letech se objevil v řadě dalších filmů, kde střídal dramatické a komické role. Většina jeho rolí se podobala těm z jeho začátků, kdy hrál nevrlé postavy s velkým srdcem. Pokračoval také ve své kariéře v rádiu a televizi.

Herec byl dlouho považován za pouhého baviče, ale časem se stal účinným a pravdivým kritikem nedostatků a směšných aspektů doby, ve které žil. Zemřel na infarkt ve svém domě v Marsains v květnu 2003 v nedožitých sedmdesáti letech a je pohřben na obecním hřbitově v Les Lilas.


18.7.1933
Paříž, Île de France, Francie
23.5.2003
Morsains, Marne, Francie
Jean Yanne csfd

I pro lásku se zabíjíAtomic Circus - Návrat Jamese BatailleGomez a TavarézPetites coupuresUne preuve d'amourAdolpheBratrstvo vlků - Hon na bestiiLes déracinésTemps perdu, LeVertiges de l'amourHerciHygiène de l'assassinJamais sans toiJe règle mon pas sur le pas de mon pèreTchyněDame du jeu, LaL'Enfant des terres blondesLe radeau de la MéduseFine équipe, LaTenue correcte exigéeAnnée du certif, L'Balade en villeDes nouvelles du bon DieuDésiréEnfants de salaudFallait pas !...Le cheval de coeurMo'Rošťák BeaumarchaisUn complot de saltimbanquesVictoryHusar na střešeIls n'ont pas 20 ansLáska jako prémieRegarde les hommes tomberChacun pour toiCiel pour témoin, LeFaustoL'Affaire SeznecLa légendeNespolehlivýPétainIndočínaRej výtržníkůSévillane, LaPaní BovaryováSecrets professionnels du Dr Apfelglück, LesPalaceQuicker Than the EyeCayenne PalaceFucking FernandLe paltoquetPozor, bandité!Vlk u dveříLiberté, égalité, choucrouteTelefon zvoní vždycky dvakrátDědoušek se dal na odbojHanna K.Une journée en taxiVe tři čtvrtě na dvě před Kristem


Aktualizace osobnostního profilu Jean Yanne: 2.11. 2023 09:22