Emmy Göring (1893 - 1973)


První dáma Třetí říše, dříve také divadelní a filmová herečka, po roce 1945 jako manželka jednoho z největších válečných zločinců pochopitelně donucená k životu v ústraní a strádání, to byla Emmy Göring, druhá žena Hitlerova nejbližšího důvěrníka Hermanna Göringa. Pocházela z dobře situované rodiny hamburského velkoobchodníka, její rodné jméno bylo Emma Johanna Henny Sonnemann. Ve svém rodišti studovala herectví pod vedením významného divadelního režiséra Leopolda Jessnera a od roku 1910 vystřídala několik divadelních angažmá v Hamburku, Mnichově, Vídni a Stuttgartu. Jako řada jiných dívek z bohatých rodin na své cestě k herectví musela projít odmítnutím ze strany otce a naopak pochopením u matky.

Zlomem v její kariéře byl rok 1932, kdy se seznámila s Hermannem Göringem (1893-1946). Ona rozvedená, on čerstvý vdovec (jeho první manželka Carin zemřela v roce 1931), došlo ke sblížení. V této době Emma Sonnemann poprvé stála také před kamerou, když se objevila v dnes již prakticky neznámém filmu GOETHE LEBT! (1932), který se natáčel ve Výmaru. Díky prohlubující se známosti s Göringem získala v roce 1934 angažmá ve Státním divadle v Berlíně. Následovala hlavní ženská role v německo-švýcarském filmu WILHELM TELL (1934) natočeném podle divadelní hry Friedricha Schillera; tady byla v úloze Hedviky manželkou titulního hrdiny (Conrad Veidt). Účast na tomto projektu jí v roce 1935 vynesla Cenu za ženský herecký výkon. Ve svém posledním filmu OBERWACHTMEISTER SCHWENKE (1935) vytvořila ve vedlejší roli manželskou dvojici s Walterem Steinbeckem, který hrál bankéře Wenksterna.

Dne 10. dubna 1935 se herečka Emma Sonnemann stala manželkou Hermanna Göringa, maršála říšského letectva Luftwaffe, říšského státního ministra, předsedy říšského sněmu a především nejbližšího Hitlerova spolupracovníka. Jejich sňatek za účasti tisícovky hostů (samozřejmě včetně Hitlera, který byl ženichovým svědkem) a desítky tisíc hajlujících lidí v ulicích se stal jednou z prestižních událostí nacistické propagandy. Připomeňme obecně známý fakt, že Adolf Hitler neměl oficiální partnerku a Emma, od nynějška známá pod jménem Emmy Göring, se jako manželka druhého muže Třetí říše stala zákonitě první dámou Třetí říše.

V návaznosti na své nové postavení ukončila Emmy Göring herecké aktivity a na svá bedra převzala řadu oficialit, setkávala se s politiky i zahraničními diplomaty, účast na slavnostním otevírání škol, úřadů a řady institucí se jí stala denním chlebem. Schůzkám se samotným Hitlerem se nicméně spíše vyhýbala, dokonce ještě krátce po svatbě s Göringem se stýkala s židovskými přáteli z uměleckých kruhů a nijak se tím netajila. Na druhou stranu neodmítala luxus a přepych, který jí nabízela Göringova neovladatelná touha právě po židovském majetku.


24.3.1893
Hamburk, Německá říše
8.6.1973
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Emmy Göring csfd

Oberwachtmeister SchwenkeWilhelm TellLes Femmes dans le projet NaziGöringova kariéraKronika III. říšeTelevize ve službách hákového kříže


Aktualizace osobnostního profilu Emmy Göring: 13.3. 2024 10:45