Helena Kallianiotes 0 let


Americká herečka, producentka a režisérka Helena Kallianiotes se narodila v Řecku, ale v 10 letech se s rodinou přestěhovala z rodného Megalopolisu do amerického Bostonu ve státě Massachussetts.

Helena je rovněž vlastníkem soukromého klubu Dinner Helena, kde pracovala s mladými umělci, spisovateli a režiséry. V té době seznámuje s hercem Billym Greyem, za kterého se roku 1967 provdala. Manželství však vydrželo pouhé dva roky, ale vedlo k jejímu prvnímu filmovému debutu břišní tanečnice ve filmu Head (1968), kde hrála i skupina The Monkees. Menší roli získala i v kultovním snímku Bezstarostná jízda (1969), kde se poprvé setkává s hereckou kolegyní a kamarádkou Karen Black.

Počátkem 70. let byla Helena dobře známá jako rezidentní tanečnice ve slavné řecké restauraci The Intersection v severním Hollywoodu. Malou, ale výraznou rolí obdařila slavný snímek Malé životní etudy (1970) v hlavní roli s Jackem Nicholsonem, kde ztvárnila neurotickoustopařku Palm. Zlom nastává s akčním snímkem Kansas City Bomber (1972), kde po boku Raquel Welch ztvárnila ultra agresivní bruslařku v bojovné soutěži na kolečkových bruslích. Tato role jí vynesla nominaci na Zlatý glóbus za Nejlepší herečku ve vedlejší roli roku 1973.

Mezi její další role patří Mata Hari ve filmu Shanks (1974), Elaine Reavis ve filmu The Drowning Pool (1975) s Paulem Newmanem, Anita ve snímku Stay Hungry (1976) po boku s Jeffem Bridgesem, nebo madam z nevěstince v Eureka (1983) s Genem Hackmanem. Tvář Heleny můžeme spatřit i na obalu LP alba „Art Breakaway“ od Arta Garfunkela z roku 1975.


7.10.2023
Los Angeles, California, USA
Helena Kallianiotes csfd

Hra s ohněmEurekaPassover Plot, TheZůstaň hladovýNávrat Lew HarperaShanksKansas City BomberMalé životní etudyThe Baby MakerBezstarostná jízdaHlavaStarAlfred Hitchcock uvádíFaerie Tale TheatreCHiPsRenaldo and Clara


Aktualizace osobnostního profilu Helena Kallianiotes: 7.10. 2023 11:35