Jean Servais (1910 - 1976)


Francouzský herec Jean Servais pocházel z Belgie a narodil se v Antverpách do rodiny důstojníka. Původně studoval práva, pak ale přešel na bruselskou konzervatoř, kde absolvoval studium herectví s druhou cenou. Vzápětí si jej povšiml francouzský režisér a herec Raymond Rouleau, taktéž původem z Belgie, který jej angažoval do představení Brucknerovy hry Choroby mládí. S touto inscenací měl Servais úspěch v bruselském divadle Théâtre de Marais a později i v Théâtre de l'Oeuvre v Paříži.

Po válce vystupoval Servais v divadle Théâtre de l'Atelier, později se připojil ke společnosti Renaud-Barrault a s ní účinkoval v Théâtre Marigny. Z poválečné filmografie stojí za připomenutí umělecky hodnotný přepis Strindbergovy divadelní hry TANEC SMRTI (Danse de mort, 1947), po boku Gérarda Philipa stál ve filmu MALÁ HEZKÁ PLÁŽ (Une si jolie petite plage, 1949). Největší popularitu mu vynesla hlavní role gangstera Tonyho v Dassinově kriminálce RVAČKA MEZI MUŽI (Du rififi chez les hommes, 1955), kriminální žánr mu pak přinesl další nabídky například ve filmech KDYŽ SE DO TOHO ZAPLETE ŽENA (Quand la femme s'en mele, 1957; podruhé ve spolupráci s Yvesem Allégretem) nebo VRAŽDA PŘI 45 OTÁČKÁCH (Meurtre en 45 tours, 1960), kde vytvořil manželský pár s Danielle Darrieux. Zajímavým hereckým úkolem jej pak znovu pověřil i Jules Dassin (TEN, KTERÝ MUSÍ ZEMŘÍT - Celui qui doit mourir, 1957). A opět se před kamerou setkal s Gérardem Philipem, a sice v Buñuelově filmu HOREČKA STOUPÁ V EL PAO (La fievre monte a El Pao, 1959).

Odnoží kriminálního žánru se v 60. letech staly dobově oblíbené špionážní filmy a také v nich našel Jean Servais bohaté uplatnění (V KŮŽI TĚCH DRUHÝCH - Avec le peau les autres, 1966; COPLAN ZACHRAŇUJE SVOU KŮŽI - Coplan sauve sa pearu, 1967) a hrál vesměs záporné protivníky hlavních hrdinů. U nás jsme jej mohli vidět také jako profesora Catalana v komedii MUŽ Z RIA (L'homme de Rio, 1963), v rolích důstojníků se objevil též v několika koprodukčních válečných titulech. V divadle se mezitím vracel ke spolupráci s režiséry, s nimiž kdysi začínal, pod vedením Raymonda Rouleau hrál v Ibsenově Heddě Gablerové (Théâtre Montparnasse), hrál také s Jeanem Maraisem (Shawova komedie Pekelník v Théâtre de Paris).

Jeho poslední filmovou rolí byl propuštěný vězeň, který hledá svou dceru, v dramatu OCHRÁNCE (Le protecteur, 1973). Zemřel v Paříži na selhání srdce 17. února 1976 ve věku 65 let. Poprvé byl ženatý s herečkou Dominique Blanchar, dcerou významného herce Pierra Blanchara. Jejich manželství uzavřené v roce 1952 mělo jen krátké trvání, po rozvodu se znovu oženil s Gilberte Graillot.


24.9.1910
Antwerpen, Belgie
17.2.1976
Paříž, Île de France, Francie
Jean Servais csfd

Un tueur, un flic, ainsi soit-il...Le ProtecteurL'Affaire Crazy CapoLe Seuil du videDer Mann aus LondonLa Plus longue nuit du diableOslí kůžeCoplan sauve sa peauLotr po praviciMeglio vedovaThey Came to Rob Las VegasQualcuno ha traditoAvec la peau des autresZtracená jednotkaTomáš lhářMuž z RiaSursis pour un espionLa CageRififí en la ciudadSoupe aux poulets, LaUn soir... par hasardLe Crime ne paie pasNejdelší denAn einem Freitag um halb zwölfKorsičtí bratřiLe Sahara brûleLe jeu de la véritéLes menteursMeurtre en 45 toursHorečka stoupá v El PaoCette nuit-làJeux dangereux, LesTamangoKoloQuand la femme s'en mêleTen, který musí zemřítChâtelaine du Liban, LaCouteau sous la gorge, LeHrdinové jsou unaveníRvačka mezi mužiLe Chevalier de la nuitCrimes de l'amour, LesMina de VanghelRue de l'estrapadeTourbillonRadovánkyFuret, LeLe Château de VerreMademoiselle de la FertéTaková hezká malá plážAmanti senza amoreSeptième porte, LaTanec smrtiPrigioniera dell'isola, LaLa Vie de plaisirFinance noireMahlia la métisseTornavaraPatriciaCeux du ciel


Aktualizace osobnostního profilu Jean Servais: 19.11. 2023 16:46