Thomas A. Edison (1847 - 1931)


Thomase Alvu Edisona zná nepochybně každý, kdo alespoň nějaký čas navštěvoval základní školu. Šlo o jednoho z nejznámějších a nejplodnějších vynálezců, kterého po celém světě proslavil zejména vynález žárovky, avšak který má na svém kontě více než tisíc patentů.

Edison vynalezl například fonograf, mikrofon, cyklostyl, elektroměr, dynamo na výrobu elektrického proudu, ale i gramofonovou desku, a dokonce sestrojil i elektromobil. V roce 1878 založil firmu Edison General Electric Company, která se později přejmenovala na General Electric a dnes patří mezi nejvýznamější podniky světa. Mezi jeho zaměstnance patřil například geniální srbský fyzik Nikola Tesla nebo legenda automobilového průmyslu Henry Ford.

Svět kinematografie Edison ovlivnil jako málokdo. Byl to on, kdo vynalezl 35mm kinofilm, který již přežil více než 100 let. Z jeho dílny pochází také filmová kamera nebo promítací přístroj. Patřil také mezi první průkopníky pohyblivých obrázků. Jeho krátkometrážní snímky mají dnes samozřejmě již pouze dokumentární hodnotu, některé však mohou i po tolika letech působit kontroverzně, například půlminutový záznam usmrcení slona elektrickým proudem.

Edison byl dvakrát ženatý a měl šest dětí. Zemřel v roce 1931 ve West Orange v New Jersey. V den jeho pohřbu byly na jeho počest v USA zhasnuty všechny žárovky.


11.2.1847
Milan, Ohio, USA
18.10.1931
West Orange, New Jersey, USA
Thomas A. Edison csfd

Electrocuting an ElephantPhysical Culture Girl, ThePresident McKinley Taking the OathStatue of LibertyGiant Coal DumperLove and Marriage in Poster LandTrick Cyclist, TheBattle of MafekingBicycle Trick Riding, No. 2Trained Cavalry Horses9th Infantry Boys' Morning WashHorses Loading for KlondikeLoading Baggage for Klondike, No. 6S.S. 'Queen' LoadingL'oeil, le pinceau et le cinématographe - Naissance d'un artVynálezkyně: Z kapky krveAmerika v barvěRivalové za stříbrným plátnemZakázaná historie10 věcí, které nevíteNaqoyqatsiBiography of the Millennium: 100 People - 1000 YearsMuž s velkou klikouHollywood: The Golden YearsThe Golden TwentiesDay with Thomas A. Edison, APan Edison při práci ve své chemické laboratořiThe Littlest Expert on My Favorite PresidentInter-Collegiate Athletic Association ChampionshipsCigarety AdmirálCripple Creek Bar-Room SceneIndian War CouncilThe Execution of Mary, Queen of ScotsCorbett and Courtney before the KinetographImperial Japanese DanceBlacksmith Scene


Aktualizace osobnostního profilu Thomas A. Edison: 7.11. 2023 03:27