Sacha Distel (1933 - 2004)


Sacha Distel byl jako zpěvák a hudebník výraznou osobností francouzského kulturního dění šedesátých a sedmdesátých let 20. století, svou popularitu zúročil také v televizi a filmu. Sacha, vlastním jménem Alexandre, byl rodákem z Paříže, s jeho původem je to ale složitější. Otec Leonid, vystudovaný chemik, pocházel z Ruska, odkud po revoluci v roce 1917 odešel pěšky do Paříže, jeho manželkou se později stala klavíristka Andrée Ventura (1902-1965). Její židovský původ způsobil rodině značné problémy za druhé světové války, ty však rodina ustála.

V období, kdy byl již i odborníky uznávaným jazzovým kytaristou, ale ještě ne populárním zpěvákem, prožil krátký románek s Brigitte Bardot, což jej katapultovalo mezi sledované celebrity. Podle vlastního vyjádření Sacha Distel z tohoto vztahu vycouval, protože nechtěl být jen playboyem po boku slavné herečky. Později se spekulovalo o jeho poměru se zpěvačkou Wionne Warwick, faktem zůstává, že v roce 1963 se oženil s francouzskou lyžařkou Francine Bréaud, s níž pak setrval v manželství čtyřicet let. Seznámili se při lyžování v Alpách a měli spolu dva syny, Laurenta (*1964) a Juliena (*1967). I když se rodina navenek jevila jako dokonalá, Francine až po manželově smrti přiznala jeho četné nevěry, o nichž věděla, s tím ale podle vlastních slov počítala, když se provdala za pohledného krále hitparád.

Co se týče filmu, poprvé se před kamerou mihnul jako jeden z muzikantů v komedii PAŘÍŽSKÉ ŽENY (Les femmes de Paris, 1952). Později, už jako populární zpěvák hrál hlavní roli v dramatu FANOUŠKOVÉ (Les mordus, 1960), které ve francouzských kinech přesáhlo miliónovou návštěvnost. Jako jeden z ctitelů hlavní hrdinky (Annie Girardot) se pak objevil ve filmu DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964). Jeho posledním vystoupením před filmovou kamerou byla poměrně velká role televizního moderátora ohroženého záhadným vrahem v kriminálce BEZ MOTIVU (Sans mobile apparent, 1971). Nutno dodat, že mnohem větší úspěch měl v televizi se svým dlouhodobě úspěšným programem SACHA SHOW (1963-1971), jehož byl nejen moderátorem, ale také tu zpíval a uváděl četné hosty z řad herců i zpěváků.

V sedmdesátých letech žil Sacha Distel ve Velké Británii, tady však zaznamenal úspěch jen se svou verzí hitu Raindrops Keep Feeling On My Head (1970), která se v Evropě nakonec stala hitem hlavně v jeho podání. I v Británii měl vlastní televizní show, vydával tu desky, uplatnil se jako i jako divadelní herec, od roku 1978 působil také jako moderátor BBC. Dalších větších úspěchů dosáhl znovu až po návratu do Francie, kde byl od roku 1984 opět moderátorem vlastního hudebně zábavného pořadu.


29.1.1933
Paříž, Île de France, Francie
22.7.2004
Rayol-Canadel, Francie
Sacha Distel csfd

Les Enfants de l'OlympiaSacha ShowBez motivuViale della canzoneLa Bonne SoupeNous irons à DeauvilleMáte ráda Brahmse?Les MordusZazie v metruFemmes de ParisSymphonic ShowNaprosto dokonaléThe Mrs. Merton ShowLa Fièvre de l'après-midiEsta noche... fiestaCillaDee TimeTop à...Graffiti 60Seize millions de jeunesGilbert Bécaud : Les petites mademoisellesLes Sept péchés capitauxSamedi soirLes Grands du rireLe Fabuleux Destin de...Y a un début à toutQui veut gagner des millions ?Tapis rougeVivement dimanche prochainFrou-FrouBouillon de cultureLe Monde est à vousÉlection de Miss FranceSurprise! Surprise!Àngel Casas ShowCadence 3StarsPalmarèsDes O'Connor TonightLa Nuit des CésarsLes Rendez-vous du dimancheMidi-PremièreSystème 2DominoCadet RousselleThe Royal Variety Performance 1971S Brigitte BardotStarparadeGala de l'UnicefLa Grande FarandoleMusik aus Studio B


Aktualizace osobnostního profilu Sacha Distel: 4.4. 2024 02:10