Louis Lumière (1864 - 1948)


Oba bratři - Auguste a Louis Lumièrovi - kteří pracovali v otcově továrně na výrobu fotografických desek a papírů, si v únoru 1895 dali patentovat svůj vynález, zvaný kinematograf, jež byl kamerou, projektorem i kopírkou v jednom. 22. 3. 1985 se koná v Paříži první projekce filmu ODCHOD DĚLNÍKŮ Z TOVÁRNY. Dělníci tlačící kola a dělnice ve zvonových sukních opouští továrnu, po nich odjíždí majitelé továrny v kočáru taženém dvojspřežím a nakonec vrátný zavírá bránu. Tento film se stal senzací.

V historii se udává za první pokus o hraný film. Zahradník zalévá v parku stromy, když mu malý chlapec přišlápne gumovou hadici. Udivený zahradník si prohlíží ústí hadice a v tom okamžiku mu proud vody vstříkne do obličeje. Ještě téhož roku uvádějí RODINNOU SNÍDANI, která je nejznámější z žánrových obrázků jimi natočených - její kompozice připomíná impresionistické obrazy. Rodinná snídaně ukazuje, jak otec v košili a matka v proužkovaném živůtku na zahradě krmí nemluvně mávající piškotem.

Většina snímků bratří Lumiérů byly žánrové obrázky a jejich názvy plně vystihovaly obsah filmu. KOVÁŘ, KOUPÁNÍ V MOŘI a jiné. Úspěch představení pořádaných v Grand Café přiměl Lumiery zaměstnávat kameramany, kteří pro jejich firmu natáčeli reportážní snímky z celého světa. Mezi nejznámější se řadí Félix Mesguich Promio, který v Benátkách roku 1896 poprvé filmoval s pohyblivou kamerou a Francisque Doublier, jež na jaře roku 1896 natočil KORUNOVACI CARA MIKULÁŠE II.


5.10.1864
Besançon, Doubs, Francie
6.6.1948
Bandol, Var, Francie
Louis Lumière csfd

Danses espagnolesExpérience du ballon dirigeable de M. Santos-Dumont: I. Sortie du ballonExpérience du ballon dirigeable de M. Santos-Dumont: II. Le ballon et son moteurInauguration de l'exposition universelleLa rue des nations, IILa tour EiffelLe chalet du cyclePont d'IénaVue prise d'une plate-forme mobile IDéfilé de voitures de bébés à la pouponnière de ParisEncierro de torosLa petite fille et son chatTroyes: l'hôtel de villeDépart en gondole de LL. MM.Le défilé de chevaux du tailleur de pierres VautierLourdesOuvriers réparant un trottoir en bitumePanorama pendant l'ascension de la Tour EiffelPeinture à l'enversUn lourd chargementAttelage d'un camionBataille de neigeChicago défilé de policemenCuirassiers traversant la Saône à la nageEmbarquement pour le promenadeEnfant et chienJérusalem, porte de Jaffa, côté EstLaveuses sur la rivièreLe goûter des bébésLeçon de bicycletteLourdes, procession IMarchéMenuisiersPanorama na kasino snímané z loděPetit frère et petite soeurPlace de l'OpéraPlace du PontScènes d'enfantsTouristes revenant d'une excursionTransport d'une tourelle par un attelage de 60 chevauxAssiettes tournantesAteliers de La CiotatBains en merBal d'enfantsBarque en merBicyclisteBourání zdiCarmaux, défournage du cokeChamps-ÉlyséesConcourse de boulesCourse en sacCuirassiers à chevalDemolition d'un mur, IIDébarquementDépart en voitureEnfants aux jouetsEnfants jouant aux billesFêtes franco-russes: Cherbourg, Entrée des Souverains russes et du président de la République sous le hallGenève (Exposition 1896): rentrée à l'étableJongleur au ballon


Aktualizace osobnostního profilu Louis Lumière: 19.11. 2023 18:08