Mahátma Gándhí (1869 - 1948)


"Jsou jisté skutky, z nichž uniknouti je nečekanou výhodou pro toho, kdo uniká, i pro jeho okolí. Jakmile se člověku vrátí vědomí správnosti, je vděčen božímu milosrdenství za záchranu."

Jeho mladická léta byla velice bouřlivá. Začal pochybovat o zákazu jedení masa a začaly se v něm formovat ideály reformy. Chtěl zrušit zákon o mase, aby byl národ silný a mohl se bránit Angličanům. Později Gándhího otec těžce onemocněl a on mu věnoval všechen svůj čas mimo školu. Jeho otec zemřel krátce po jeho šestnáctém roku. Gándhí v té době počal se svou ženou dítě, které po porodu zemřelo. Toto znamení bral jako trest za to, že polevil ve starosti o otce a nechal se zlákat chtíčem.

Vydal se do Anglie, která byla v průmyslovém a sociálním rozmachu. V té době již má děti a snaží se je vychovávat reformním způsobem. Měl děti velice rád, ale jeho výchova byla tvrdá. Učil je tělocviku, otužování i životosprávě, která byla v té době u Indů značně zanedbaná. Vyvinul podobnou teorii jakou později použilo divadlo Járy Cimrmana, tedy trestání sama sebe za hříchy svých svěřenců. Zde to oproti komedii skutečně fungovalo.

"Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí."


2.10.1869
Dillí, Indie
30.1.1948
Dillí, Indie
Mahátma Gándhí csfd

Subhash Chandra BoseShankar DadaPrem KahaniShaheedPán časuBully & RickPortraits of PowerAhimsa Gandhi: The Power of the PowerlessIconsMahátma GándhíPakt s ďáblemAtentáty na objednávkuChurchillův bodyguardThe World's Most PhotographedKorporaceMichael Jackson: Number OnesPenn & Teller: Bullshit!Příběh pop music a politikyHistory's Mysteries: Infamous MurdersLegends, Icons & Superstars of the 20th CenturyBiography of the Millennium: 100 People - 1000 YearsBuddhismusPříběhy zbraní100 Years of Olympic GloryAssassinations That Changed the WorldThe ChurchillsStoletí válekZáhady minulostiMurderers, Mobsters & Madmen Vol. 2: Assassination in the 20th CenturyA Year to RememberBiographyMother TeresaLord Mountbatten: A Man for the CenturyThe Twentieth CenturyFifty Years Before Your EyesCongress Session in BombayThe Pretty Reckless: House on a HillLinkin Park: What I've DoneThe 78th Annual Academy AwardsABC 2000: The Millennium


Aktualizace osobnostního profilu Mahátma Gándhí: 30.10. 2023 11:05