Mao Ce-tung (1893 - 1976)


Bývalý čínský tajemník a předseda vlády Mao Ce-tung se narodil 26. prosince 1893 v Shao-shan.

V roce 1959 Mao narušil vztahy se Sovětským svazem a Čínu odřízl od většiny zemí komunistického bloku. Byl přesvědčen, že se neodvratně blíží atomová válka se Sovětským svazem. Proto zemi uvrhl do stavu horečného zbrojení, které do jeho smrti téměř úplně zruinovalo hospodářství. V roce 1969 vyhlásil devátý sjezd strany Mao Ce-tunga neomezeným vůdcem Číny a jeho manželka Ťiang Čching byla zvolena členkou politbyra Číny. O politiku se příliš nestaral a většinu času trávil se svými mladými milenkami.

Mao Ce-tung zemřel 9. září 1976 ve věku 82 let. Jeho ostatky jsou uloženy v mauzoleu na centrálním náměstí v Pekingu. Na tomto náměstí na bráně Nebeského klidu zůstává i obří Maova fotografie. Mao měl oficiální přezdívku Velký kormidelník. Spolu s Josifem Stalinem a Adolfem Hitlerem patří k nejkrutějším diktátorům 20. století, připisuje se mu několik desítek milionů obětí, přesto se však dosud v Číně těší úctě, je například dosud vyobrazen na čínských bankovkách.


26.12.1893
Shao-shan, Hunan, Čína
9.9.1976
Peking, Čína
Mao Ce-tung csfd

Mao's Last DancerThe Flying ScissorsHendrixNixonWR - mystéria organismuAkta XPortraits of PowerTycoons - Die Macht der MilliardäreChina – Ai Weiwei's Struggle for TruthJak se stát tyranemZrod impérií: ČínaApokalypsa: Válka světůChina's 70th Anniversary ParadeChina: Power and ProsperityChina: Rise of an Asian GiantHow China Got RichŽivot v Maově ČíněEvoluce zlaMao v barváchThe Last Little Train in ChinaOliver Stone: Neznámé dějiny Spojených státůWho's Afraid of Ai Weiwei?Marihuana: Fakta a mýtyVlastní životopis Nicolae CeauşescaDruhá světová válka v barvěO kapitalismu s láskouHenry Kissinger - tajemství supermociLenin kam nur bis Lüdenscheid - Meine kleine deutsche RevolutionEndgame: Blueprint for Global EnslavementMao, une histoire chinoiseThe Tank ManThe PresidentsOdtajněnoGlauber o Filme, Labirinto do BrasilImeldaNaqoyqatsiThe Trials of Henry KissingerThe Weather UndergroundIn the Shadow of HollywoodBiography of the Millennium: 100 People - 1000 YearsHitler a Stalin: Tyranská dvojčataKorejská válka: Oheň a ledThe Century: America's TimeDynasty: The Nehru-Gandhi StoryLidské pozůstatkyStudená válkaZačalo to v Los AlamosStoletí válekChina Rising: The Epic History of 20th Century ChinaMemories of 1970-1991Slaying the DragonAmerican Experience


Aktualizace osobnostního profilu Mao Ce-tung: 4.3. 2024 02:16