Luigi Almirante (1886 - 1963)


Luigi Almirante byl významným italským divadelním hercem, později se prosadil i před filmovou kamerou a nakonec na své konto nastřádal desítky vedlejších filmových rolí. Pocházel z divadelnické rodiny, jeho otec Nunzio Almirante (1837-1906) vedl vlastní divadelní společnost, herectví se věnovaly i předchozí generace, přestože rodina měla šlechtický původ. Na jevišti i před kamerou se prosadili i jeho starší bratři Giacomo (1875-1944) a Ernesto (1877-1964), nejmladší bratr Mario (1890-1964) se již v němé éře uplatnil jako filmový režisér. Zde je na místě dodat, že největší hvězdou z celé rodiny byla jejich sestřenice Italia Almirante-Manzini (1890-1941), která patřila k předním osobnostem italského filmu ve dvacátých letech 20. století.

Před kamerou se začal vyskytovat častěji až po příchodu zvuku, velké role hrál například ve filmových adaptacích slavných hudebních děl (SEDLÁK KAVALÍR – Cavalleria rusticana, 1939; NÁPOJ LÁSKY – L’elisir d’amore, 1941), velké role ztvárnil i ve společenských komediích a melodramatech, které byly uvedeny i v našich kinech (ZAMILOVANÝ DOBRODRUH – Partire, 1938; KRÁSNÁ ZLODĚJKA – Batticuore, 1939). V poměrně velké roli faráře Dona Cirilla stál před kamerou i po boku české hvězdy Lídy Baarové, která tehdy působila v Itálii (KNĚŽSKÝ KLOBOUK – Il cappello del prete, 1944).

I když i Luigiho bratři byli ve 30. a 40. letech vytíženými filmovými herci, spolu se před kamerou střetávali jen zřídka. S bratrem Giacomem se například setkal v komedii SAN GIOVANNI SŤATÝ (San Giovanni decollato, 1940), s druhým bratrem Ernesem později hrál ve veselohře JEDENÁCT MUŽŮ A MÍČ (Undici uomini e un pallone, 1948). Koncem třicátých let hrál Luigi Almirante v několika filmech ročně, později své aktivity před kamerou omezil, připomeňme alespoň titul MISS ITALIA (1950), v němž byl otcem slavné Giny Lollobrigidy, jeho filmovou dráhu nakonec uzavřela postava kardinálova tajemníka ve hvězdně obsazené komedii STALO SE TO V ŘÍMĚ (Gli ultimi cinque minuti, 1955). Nadále hrál také divadlo, v závěru své kariéry se několikrát objevil i v televizi.

Luigi Almirante zemřel v Římě 6. května 1963 ve věku 76 let. Zanechal po sobě přes šedesát filmových rolí, většina z nich je díky edicím starších filmů na DVD v Itálii známá dodnes.


30.9.1886
Tunis, Tunisko
6.5.1963
Řím, Lazio, Itálie
Luigi Almirante csfd

Gli ultimi cinque minutiMessalinaRome-Paris-RomeMiss ItaliaFollie per l'operaVento d'AfricaDue orfanelli, IVanitàCronaca neraTant que je vivraiVoglio bene soltanto a te07... TassìCanto della vita, IlLo sbaglio di essere vivoIn cerca di felicitàHarlemI nostri sogniKněžský kloboukArriviamo noi!Cercasi bionda bella presenzaL'affare si complicaNeviditelná poutaNotte dopo l'opera, UnaQuarta paginaSempre più difficileVoglio vivere cosiDon BuonaparteIl pozzo dei miracoliL'amante segretaL'elisir d'amorePrimo amoreScampoloVagabondo, IlAlessandro sei grandeAmami, Alfredo!BoccaccioIl ponte dei sospiriLucrezia BorgiaMiseria e nobiltàSan Giovanni decollatoSorprese del vagone letto, LeCavalleria rusticanaGiù il siparioKrásná zlodějkaL'amore si fa cosìLampada alla finestra, UnaPremiéra ButterflyProcesso e morte di SocrateUn mare di guaiL'argineStella del mareZamilovaný dobrodruhGli uomini non sono ingratiGinevra degli AlmieriLa danza delle lancetteLohengrinNozze vagabondeDarò un milioneMilizia territorialeQuei due


Aktualizace osobnostního profilu Luigi Almirante: 25.3. 2024 10:35