Isaac Asimov (1920 - 1992)


Isaac Asimov, narozen jako Izák Judovič Ozimov spatřil světlo světa poprvé nejspíš 2. ledna 1920, v ruské vesnici Petrovič. V roce 1923 imigroval s celou rodinou do USA, a občanem se stal v roce 1928. Je pozoruhodné, že nikdy neuměl rusky, ani Rusko od svého odjezdu do USA nenavštívil. Dětství strávil v Brooklynu, a během něj se také naučil již v pěti letech sám číst. První články prodával do časopisů již v devatenácti letech, psát je však začal už v jedenácti. Později nastoupil na Kolumbijskou univerzitu, kde v roce 1939 promoval.

Po dokončení studií se stal doktorem biochemie, později učitelem biochemie na Bostonské univerzitě, ale až v roce 1958 se stává profesionálním spisovatelem. Trpěl zajímavou nemocí - klaustrofílií, což je láska k uzavřeným prostorům, která se odrazila v některých jeho knihách.

Napsal asi 500 vědeckých, vědecko-populárních, science fiction a dalších knih, za které obdržel celou řadu ocenění, jako například ceny Hugo, Nebula, Locus... Jeho nejznámější dílo je série Nadace, kterou doplnil dalšími sériemi Galaktická říše, a série o robotech. Tyto tři série popisují Asimovu vizi budoucnosti, ve které je lidstvo rozšířeno po celé galaxii. Dalším jeho známým dílem je povídková sbírka Já, robot, s čímž jsou spojeny jeho známé tři zákony robotiky. Přiznal, že slovo robot převzal z díla Karla Čapka, a také se nestyděl říct, že se mu Čapkovo dílo nelíbilo. Mimo sci-fi ale psal i fantasy, detektivky a další. Společně s s Robertem A. Heinleinem a Arthurem C. Clarkem jsou uznávaní jako nejvýznamější autoři sci-fi.

Isaac Asimov byl ženatý dvakrát - poprvé v roce 1942 s Gertrude Blugerman, se kterou měl dvě děti, a po rozvodu v roce 1973 si vzal americkou autorku sci-fi Janet O. Jeppson. Zemřel v roce 6.4. 1992 na následky AIDS.


2.1.1920
Petrovichi, Smolenská oblast, Rusko, Sovětský svaz
6.4.1992
New York City, New York, USA
Isaac Asimov csfd

The Caves of SteelThe End of EternityFormul-e MargJá, robotNightfallAndrew - člen naší rodinyThe Android AffairNightfallRobotsKoněc večnostiA halhatatlanság halálaCaves of Steel, TheNadaceDnes večer hrám jaOut of the UnknownOut of This WorldTeach 109Feeling 109The Ugly Little BoyRobot embustero, ElMichaels' Movie MadnessThe High Frontier: The Untold Story of Gerard K. O'NeillIsaac Asimov, l'étrange testament du père des robotsThe Future of Work and DeathThe Real History of Science FictionIsaac Asimov's Visions of the FutureStranieri in AmericaThe Day of Five BillionOltre New YorkVoyage to the Outer Planets and BeyondTarget... Earth?Since '45In Search of...History of Science Fiction from 1938, ADer blaue PlanetThe Nature of ThingsThe Magnificent MajorGood Morning AmericaBicentennial MinutesThe David Frost ShowThe Dick Cavett ShowTodayI, Robot 2ProbeCaptain Video and His Video Rangers


Aktualizace osobnostního profilu Isaac Asimov: 12.3. 2024 19:05