Pierre Batcheff (1907 - 1932)


Francouzský herec Pierre Batcheff ukončil svůj život v mladém věku, ale díky účasti v několika stěžejních dílech němé kinematografie se jeho jméno stále objevuje ve filmových encyklopediích. Narodil se ve městě Harbin v severní Číně; dnes desetimiliónová metropole byla tehdy malou vesnicí, která se ale rychle vzmáhala díky stavbě Transsibiřské magistrály. To také vysvětluje početnou ruskou komunitu v Harbinu, k níž patřili i Pierrovi rodiče.

Jen do konce zvukové éry natočil Pierre Batcheff dvacet filmů, připomenutí si zaslouží důležitá díla Raymonda Bernarda (ŠACHISTA – Le joueur d΄échecs, 1927) nebo monumentální Ganceho životopisný film NAPOLEON (Napoléon, 1927), v němž Batcheff ztvárnil generála Hocha. Spolu se Simone Mareuil vytvořil pak ústřední dvojici ve čtvrthodinovém Buňuelově filmu ANDALUSKÝ PES (Un chien Andalou, 1928). Tato surrealistická hříčka vyvolala ve své době šok, dnes patří do zlatého fondu světové kinematografie. Velkou roli Alberta de Morcerf hrál v němé verzi adaptace Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Monte Cristo, 1929).

Uplatnění našel i po nástupu zvuku, kdy navíc účinkoval ve vícejazyčných verzích filmů. S Daniele Parola vytvořil ústřední dvojici ve filmu PŮLNOČNÍ LÁSKY (Les amours de minuit, 1931), který byl zároveň natočen v Berlíně pod názvem VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (Mitternachtsliebe, 1931). Podobně tak film BAROUD byl pořízen ve francouzské a anglické verzi (1932, 1933).

Pierre Batcheff zemřel v Paříži 12. dubna 1932 ve věku 30 let (některé zdroje uvádějí datum jeho narození v roce 1907, které ale vzniklo pravděpodobně chybou zápisu při jeho příchodu do Francie). Předávkoval se prášky na spaní a s největší pravděpodobností se jednalo o sebevraždu.


23.6.1907
Charbin, Mandžusko, Čína
13.4.1932
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Batcheff csfd

Bonaparte et la révolutionNapoléon BonaparteBaroudBaroudLe RebelleLes Amours de minuitVelké dobrodružstvíDer König von ParisHrabě Monte ChristoIllusionsLe Perroquet vertDva nesmělíL'Île d'amourVivreEn radeLa Sirène des tropiquesLe Bonheur du jourLe Joueur d'échecsNapoleonÉducation de princeLe Secret d'une mèreLe Secret d'une mèreStín Matyáše PascalaDestinéeLe Double AmourPrincesse LuluClaudine et le poussinLe Roi de ParisAndaluský pes


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Batcheff: 3.4. 2024 06:35