Martin Luther King (1929 - 1968)


Dr. Martin Luther King Jr. byl americký baptistický kazatel, který se narodil 15. ledna 1929 v Atlantě v Georgii.

Vedl bojkot autobusové dopravy v Montgomery a spoluzakládal Southern Christian Leadership Conference a stal se jejím prvním prezidentem. V roce 1963 byl krátce vězněn v birminghamském vězení, odkud napsal svůj známý dopis Letter from Birmingham Jail. V roce 1964 obdržel jako nejmladší v historii Nobelovu cenu míru za své úsilí o ukončení rasové segregace a diskriminace. Organizoval a vedl protestní pochody černých obyvatel za právo volit, za ukončení rasové segregace a další občanská práva. Většina z těchto práv byla úspěšně zakomponována do právního řádu Spojených států přijetím zákona o občanských právech z roku 1964 a zákona o volebním právu z roku 1965.

Dne 4. dubna 1968 byl v motelu Lorraine v Memphisu zastřelen. Jeho vražda vedla k vypuknutí nepokojů v mnoha městech. Pohřbu se zúčastnilo na 300 tisíc lidí. Dva měsíce po vraždě byl zadržen podezřelý James Earl Ray, za vraždu Martina Luthera Kinga byl odsouzen na 99 let vězení.

V roce 1977 jej prezident Jimmy Carter vyznamenal in memoriam Prezidentskou medailí svobody. V roce 1986 byl svátek Martin Luther King Day prohlášen národním svátkem Spojených států. V roce 2004 posmrtně obdržel Zlatou medaili Kongresu.


15.1.1929
Atlanta, Georgia, USA
4.4.1968
Memphis, Tennessee, USA
Martin Luther King csfd

Bratrstvo pětiChicagský tribunálSkrytá číslaKomorníkElvis Found AliveJ. EdgarPreciousZ vězení do éteruNěco, co stvořil BůhBratrstvo černé prackyThe Year That TrembledHendrixUkradni ten filmOur Friend, MartinGeorge WallaceKontaktDomácí válkyDuch minulostiNixonČlověk listopaduMalcolm XJFKThe DoorsRock HudsonŘidič slečny DaisyDravec a feťákCall to GloryEl balcón abiertoDeath of a ProphetExecutive ActionMedium CoolJsem zvědavá žlutěDrazí bělošiSkladiště 13Pan AmUpp till kampOdložené případyZóna soumrakuChameleonZe Země na MěsícAkta XBáječná létaNulová šanceJump Street 21Cosby ShowThe JeffersonsJoan Baez I Am A NoiseSee It Loud: The History of Black TelevisionAhimsa Gandhi: The Power of the Powerless


Aktualizace osobnostního profilu Martin Luther King: 24.2. 2024 18:08