Lyda Salmonova (1889 - 1968)


Lyda Salmonova, česká herečka, která nikdy nehrála v českém filmu. Přesto, že svými rolemi psala filmovou historii - PRAŽSKÝ STUDENT, GOLEM a PETER LUMP, upadlo její jméno na dlouhá léta v zapomnění a my si ji dnes připomeneme.

Již výše jsem napsal, že Lyda Salmova nikdy nehrála v českém filmu. Hrála ve filmech rakousko-uherské a německé produkce. Její filmová kariéra je ohraničena roky 1913 až 1923. Natočila 34 filmů a její tvorba je pevně spjata s Paulem Wegenerem, který byl německým režisérem a produkčním. Lyda byla jeho třetí ženou. V říjnu 1924 bylo manželství rozvedeno. S Wegenerem začínala ve svém prvním filmu DER VERFÜHRTE (1913). Jednalo se o alkoholické drama režiséra Maxe Obala. Tehdejší délka filmu byla 54 min. Z filmu se zachovaly jen fragmenty a současná délka je 36 min. Když Stellan Rye a Wegener připravovali PRAŽSKÝ STUDENT, obsadili Salmonovou do role cigánky Lidušky, která je zamilovaná do studenta Balduina. Ten ji dá najevo své opovržení a ta jej následně prokleje. Roku 1915 spatřil světlo světa GOLEM. V podstatě se jedná o trilogii. Následovaly DER GOLEM UND DIE TÄNZERIN (1917) a JAK GOLEM NA SVĚT PŘIŠEL (1920). V prvním díle hrála Lyda Salmonova dceru židovského vetešníka. Poslední z této trilogie je německou kinematografií považován za první německý film, který dosáhl mezinárodních úspěchů.

Ne všechny filmy se povedly. Roku 1916 sekundovala Wegenerovi v DER YOGHI, kde Wegener hrál dvojroli mladého i starého Yoghiho. Kritika si s ním nevěděla rady a nakonec rozhodli diváci. Film propadl. Salmanova nespolupracovala jen s Wegenerem. Společná práce ji pojila s Rochusem Glisem (Dvoudílné historické drama DER GALEERENSTRÄFLING, volně podle Honoré de Balzaca OTEC GORIOT), Carlem Bösem (DIE TÄNZERIN BARBERINA, kde ztvárnila nejvýznamější baletku 18. století Barbaru Campanini), Carlem Frölichem (Roku 1921 vytvořila v Dostojevského adaptaci IRRENDE SEELEN, česky IDIOT roli Aglajevny Ivanovny Jepančinové), Richardem Oswaldem (Ten ji obsadil jako krotitelku zvířat Diabolu do historického LUCREZIA BORGIA) a Ernstem Lubitschkem (V ŽENA FARAONOVA hrála Makedu, dceru krále Samlaka). V závěru své kariéry hrála v MONNA VANNA režiséra Eichberga. Jedná se původně o stejnojmennou divadelní hru, která měla premiéru 7. května 1902 v pařížském divadle Nouveau. Autorem byl Maurice Maeterlinck a ve filmu zazářila Lee Parry.

Po ukončení filmové kariéry působila v herecké škole společnosti UFA. Do třicátých let hrála divadlo a po válce se vrátila do Prahy.


14.7.1889
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
18.11.1968
Praha, Československo
Lyda Salmonova csfd

S.O.S. Die Insel der TränenDas Liebesnest 1Herzog Ferrantes EndeJenseits des StromesLucrezia BorgiaMonna VannaŽena faraonovaBrennendes LandDer Wahn des Philipp MorrisIrrende SeelenZtracený stínDie Tänzerin BarberinaJak Golem na svět přišelSteuermann HolkDer GaleerensträflingDer Galeerensträfling. 2. TeilMalariaDer Fremde FürstDer Rattenfänger von HamelnDer Golem und die TänzerinHans Trutz im SchlaraffenlandDer YoghiPeter LumpRübezahls HochzeitGolemDer VerführteEvinrudePražský studentApokalypseDie Rache des BlutesDie ideale Gattin


Aktualizace osobnostního profilu Lyda Salmonova: 3.4. 2024 21:55