Idi Amin (2023 - 2003)


Přesné datum narození Idiho Amina není známo. Různé prameny uvádějí několik dat mezi roky 1923 a 1928. Jisté však je, že šlo o masového vraha a jednoho z nejkrutějších diktátorů 20. století. "Řezník z Kampaly" (vl. jménem Idi Awo-Ongo Angoo) měl podobně jako většina jemu podobných nešťastné dětství. Otec rodinu brzy opustil údajně proto, že matka doma provozovala čarodějnické praktiky. Amin získal pouze základní vzdělání (není ani jisté, zda ho dokončil).

Roku 1962 získala Uganda nezávislost a o 4 roky později se Amin stal díky spolupráci s premiérem Miltonem Obotem vrchním velitelem ugandské armády. Obote s jeho pomocí svrhl prezidenta a po několik let vládl. V roce 1971 však musel odjet na jednání Commonwealthu do Singapuru, čehož Amin využil a provedl v zemi puč. Lidé změnu uvítali a slavili v ulicích, mezinárodní společnenství bylo také spokojeno. Ne však nadlouho.

Amin začal okamžitě fyzicky likvidovat své politické oponenty. Bývalý prezident se ze sousední Tanzanie pokusil získat moc zpět, avšak neuspěl. Naopak Amin nechal povraždit všechny příslušníky kmenů Langi a Achali v armádě, kteří se postavili proti němu. Údajně byli postaveni do řady a jednomu po druhém byly rozbíjeny hlavy palicemi.

V roce 1972 prosadil Amin tzv. afrikanizaci ekonomiky. Do té doby totiž ovládaly tamní ekonomiku asijští obchodníci. Amin jim dal 90 dní na opuštění země, čímž uvrhl ugandské hospodářství do chaosu. Zemi muselo opustit asi 50 tisíc Indů a Pákistánců. Intelektuálové byli buď povražděni, nebo utekli do exilu. Své oběti Amin nelidsky mučil, jsou prokázány případy, kdy byly oběti ponechány vykrvácet s useknutými údy nebo ponořeny do ledové vody, kde umrzly. Své ženě nechal useknout končetiny, ty následně přišít na nesprávná místa a hlavu přidělat k tělu obličejem dozadu. Děti nutil, aby se na to dívaly. Těly svých protivníků krmil krokodýly a jejich hlavy údajně skladoval v lednici. Založil dokonce skupinu, se kterou chodil každý den do ulic zabíjet lidi, kteří byli pak předhozeni hyenám.


10.12.2023
Koboko, Arua District, Uganda
16.8.2003
Jeddah, Saúdská Arábie
Idi Amin csfd

A&E Biography: Idi Amin - Monster in DisguiseJak se stát tyranemDiktátorova bibleAmerika v sedmdesátých letechEndgame: Blueprint for Global EnslavementGreatest RaidsMemories of 1970-1991The Rock 'n' Roll YearsIdi Amin DadaAikamme uskomuksia - ei ainoastaan leivästä


Aktualizace osobnostního profilu Idi Amin: 10.12. 2023 15:26