Vilém Rittershain (1889 - 1963)


Vilém Rittershain (někdy nesprávně psán Rittersheim) se narodil 6. dubna 1889 v Chrudimi do rodiny inženýra a stavitele. Na přání a po vzoru otce absolvoval zprvu stavitelství na pražském Vysokém učení technickém (1907 – 1914). Poté pracoval jako projektant a architekt. Ovšem většina jeho architektonické a tvůrčí i projekční práce spočívá v české kinematografii.

Současně Rittershain projektoval několik vil na Barrandově (i pro Miloše Havla). S Urbanem vytvořili nejmodernější a nejvýraznější filmové ateliéry v Evropě se dvěmi natáčecími halami a také s rozlehlým exteriérovým pozemkem. Inspirovali se zkušenostmi ze zahraničních filmových výroben.

Sám Vilém Rittershain navrhl mnoho interiérů v administrativní centrální budově (př. restaurace U Kouby, ředitelská kancelář Miloše Havla apod.). Už předtím spolupracoval Rittershain na výstavbě a provozu Lamačových filmových ateliérů Na Kavalírce (1926 – 1929). Jako styl upřednostňoval funkcionalismus a urbanismus, jenž právě při těchto pracích s Urbanem nejlépe využil.

Jak již bylo řečeno, poprvé si vyzkoušel práci filmového architekta ve společnosti ASUM Maxe Urbana a Anduly Sedláčkové: FALEŠNÝ HRÁČ (1912), DÁMA S BARZOJEM (1912) a ROZVEDENÁ PANÍ (1913). Ve všech si také zahrál menší role, ovšem ani jeden se nedochoval. Později si ještě zahrál také hosta na maškarním bálu v Pištěkově komedii ANIČKO, VRAŤ SE! / TULÁK (1926).


6.4.1889
Chrudim, Rakousko-Uhersko
13.2.1963
Praha, Československo
Vilém Rittershain csfd

Páter VojtěchBezdětnáCácorkaJanaKoho jsem včera líbal?Milan Rastislav ŠtefánikPozdní láskaTatranská romanceŽivot vojenský - život veselýJindra, hraběnka OstrovínováStrýček z AmerikyU svatého AntoníčkaVražda v Ostrovní uliciKantor IdeálMalostranští mušketýřiPrávo na hříchPíseň o velké láscePísničkářPřed maturitouSestra AngelikaSňatková kancelářŠenkýřka „U divoké krásy“Kariéra Pavla ČamrdyTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Třetí rotaFidlovačkaJejí pastorkyňaDěvče z tabákové továrnyHříchPohorská vesnicePáter VojtěchZ láskyŽivotem vedla je láskaDvě oči, které nezklamouDům ztraceného štěstíJejí princMalý dráteníčekPaní Katynka z Vaječného trhuPražské dětiPražský katSextánkaVe spárech upíraAničko, vrať se!BabinskýBludné dušeFalešná kočička aneb Když si žena umíníIrča v hnízdečkuKreutzerova sonátaModche a ReziNa letním bytěOtec Kondelík a ženich Vejvara II.Pantáta BezoušekPohádka májePrach a brokyPražský flamendrPísně vězněnéhoUtrpení mladé láskyŘina


Aktualizace osobnostního profilu Vilém Rittershain: 31.10. 2023 07:11