Robert Wiene (1873 - 1938)   † 65 let


Robert Wiene byl syn úspěšného divadelního herce Carla Wieneho a jeho mladší bratr se později také stal hercem. Ale Robert začal nejprve studovat práva na univerzitě v Berlíně, později studoval na univerzitě ve Vídni. Hraní se začal věnovat až v roce 1908, kdy hrál v drážďanském divadle a později se stal divadelním dramaturgem Lessingova divadla v Berlíně.

Jeho oblíbenost klesala stejně jako klesala oblíbenost filmového expresionismu, který definitvně potopil nákladný film Fritze Langa METROPOLIS z roku 1927. S nástupem nacismu emigroval do Velké Británie, kterou ale po několika neúspěšných filmech opustil a usadil se v Paříži. V Paříži nakonec roku 1938 zemřel při natáčení válečného dramatu ULTIMATUM. Film dokončil jeho přítel Robert Siodmak.


24.4.1873
Vratislav, Slezsko, Německá říše
17.7.1938
Paříž, Île de France, Francie
Robert Wiene csfd

UltimatumEine Nacht in VenedigLe Procureur HallersTajfunDer LiebesexpreßPanik in ChicagoDvojí životScandal in ParisDie Frau auf der FolterDie Große AbenteuerinLeontines EhemännerUnfug der LiebeDer GardeoffizierDie GeliebteDie berühmte FrauVévodkyně z Folies-BergèrePension GroonenRůžový kavalírOrlakovy ruceDer Puppenmacher von Kiang-NingKrál NazaretskýRaskolnikovDie Höllische MachtDas Spiel mit dem FeuerDie Rache einer FrauDer Schrecken im Hause ArdonDie Nacht der Königin IsabeauGenuineKabinet doktora CaligarihoDer verführte HeiligeDer Liebesbrief der KöniginFurchtDas Leben ein TraumDas wandernde LichtDer Mann im SpiegelDer standhafte BenjaminDer wandernde BlumentopfDie RäuberbrautFrau EvaLehmanns BrautfahrtDie KonservenbrautArme EvaVeilchen Nr. 4Der Sekretär der KöniginDie Waffen der JugendDie SpinneCaligari - Wie der Horror ins Kino kamOd Caligariho k HitleroviDer Film im FilmDie Jagd nach dem Tode - 1. TeilIhr SportAuf Probe gestelltDas Geschlecht derer von RingwallDie Heimkehr des OdysseusEdelsteineDas goldene KalbDie Prinzessin von Neutralien


Aktualizace osobnostního profilu Robert Wiene: 26.4. 2024 03:04