Perry Farrell 65 let


Hudebník Perry Farrell se narodil v newyorském Queensu do rodiny manželů Bernsteinových, klenotníka a umělkyně, jež v synových pouhých třech letech spáchala sebevraždu. V průběhu Perryho dětství se pak zbytek rodiny přesunul do Miami, kde Perry dokončil střední školu. Začala ho zajímat hudba a přes idoly šedesátých let se dostal k fascinaci Davidem Bowiem a Iggy Popem. Zaujat surfingem odešel do Los Angeles, kde se z počátku protloukal, jak se dalo. Pod vlivem gotické scény zakládá v roce 1982 svou první kapelu Psi Com. Kapela se sice po jednom albu, třech letech a bez výraznějšího úspěchu rozpadá, ale Perry se díky této anabázi začal pohybovat v tamějším hudebním podhoubí, do nějž patřili např. nadějní mladíci říkající si Red Hot Chili Peppers a především těsně před rozpadem Psi Com přichází do skupiny nový basista Eric Avery. Právě s ním začíná Perry objíždět kluby, kde diváky baví energickými performancemi. Podle Perryho spolubydlící, narkomanky Jane Bainter, si dávají jméno Jane's Addiction. Po několika obstrukcích s dalšími členy jim sestra Averyho doporučuje svého přítele Stephena Perkinse na pozici bubeníka, aby následně iniciovala i příchod kamaráda Dava Navarra na pozici kytaristy. Začal se rodit kult.

V roce 1990 kapela vydává své zřejmě nejuznávanější album „Ritual de lo habitual“ opět doprovázené problémy s uvedením, když na obale byly k vidění tři nahé sádrové figuríny vytvořené Farrellem. Proto vznikla i druhá verze přebalu, která sestává pouze z názvu skupiny a alba a citace prvního dodatku americké ústavy o svobodě projevu. Kapela vzápětí vyrazila na třináctiměsíční turné. V roce 1991 také startuje kultovní putovní festival Lollapalooza, jež je Perryho dítkem a jehož natřískaný první line-up čítal kromě Jane's Addiction např. také Nine Inch Nails, Bodycount, Butthole Surfers, Living Colour, Rollins Band či Siouxsie and the Banshees. Další ročníky následovaly s neméně oslnivými sestavami a učinily z něj jednu z nejzásadnějších hudebních akcí své doby, která v dalších letech pravidelně předkládala svým divákům zásadní jména nezávislé scény.

Náklonnost členů Jane's Addiction k omamným látkám nebyla malá a spolu s častým energickým koncertováním tvořila výbušnou směs, dalším problémem byl dle Perryho také vkrádající se stereotyp. Každopádně na sklonku roku 1991 odchází z kapely Navarro s Averym a skupina se oficiálně rozpadá. Na jejích ostatcích zakládá Farell s Perkinsem nový projekt Porno for Pyros, s nímž vydává dvě poměrně úspěšná alba. V roce 1997 se Jane's Addiction krátce vrátili na jedno vzpomínkové turné, pouze post Averyho zastoupil Flea z Red Hot Chili Peppers. K této události vyšla rovněž kompilační deska „Kettle Whistle“, kde byly kromě rarit a starších hitů, také dvě úplně nové skladby a rovněž spatřil světlo světa polodokumentární záznam z turné pojmenovaný podle jednoho z největších hitů kapely Three Days. Ve stejném roce také Perry přestal pořádat Lollapaloozu, neboť festival se stal v průběhu let komerční a masovou akcí, jež přestala naplňovat původní ideály svých organizátorů. Farrell se poté vydal na sólovou dráhu, v roce 1999 vydal kompilační desku „Rev“, kde byly hity obou jeho skupin a také první sólové pokusy. O dva roky později již následovalo regulérní sólové album „Song Yet to Be Sung“, kde byla pro Perryho netradičně dominantní elektronická hudba. Ve stejné době se na pódia k masivnímu turné vrátili Jane's Addiction, avšak stále bez Averyho. Toto období bylo završeno velmi dobře prodávaným albem doprovázeným i DVD stejného názvu Strays z roku 2003.

Ve stejném roce také Perry obnovuje tradici Lollapaloozy, kterou pořádá i nadále, avšak od roku 2005 již jako klasický neputovní festival, který si našel své stálé působiště v Chicagu a později také expandoval do řady jiných zemí. I přes úspěch desky se cesty členů kapely zakrátko už po několikáté rozešly. Perry na to reagoval založením svého vlastního projektu Satellite Party, na němž se významně podílela i jeho manželka Etty. Satellite Party vydali jedinou desku jménem „Ultra Payloaded“. V roce 2008 se členové Jane's Addiction dali znovu dohromady a tentokrát po dlouhých sedmnácti letech i s Ericem Averym, vyrážejí na turné NIN/JA, kde předskakují Nine Inch Nails. K této příležitosti vydávají box rarit A Cabinet of Curiosities, kde můžeme najít i DVD s videoklipy skupiny, několika koncertními záznamy a také již zmíněné video Soul Kiss. Na začátku roku 2010 z kapely opět odchází Avery, když vše označuje za ukončený experiment. Ještě v kompletní sestavě kapela vydává na DVD záznam svého koncertu z festivalu Voodoo Experience v New Orleans z června 2009 pod názvem Live Voodoo. Na místo Averyho přichází Chris Chaney, již dříve ozkoušený v době alba „Strays“, v roce 2011 kapela vydává svou teprve čtvrtou desku „The Great Escape Artist“. Farrell nezapomíná ani na svou sólovou dráhu, které se věnuje spolu s manželkou, v roce 2019 mu vychází deska „Kind Heaven“.


29.3.1959
Queens, New York City, New York, USA
Perry Farrell csfd

Sláva jen pro mrtvéZkurvená generaceCoachella: 20 Years in the DesertThe Drop: The EDM Culture ExplosionBurn Motherfucker, Burn!Visions of GreatnessGeorge Fest: A Night to Celebrate the Music of George HarrisonSunset StripEveryday Sunshine: The Story of FishboneJane's Addiction: Live VoodooCabinet of Curiosities, ASlavná alba: The Doors – The DoorsUnsungCoachellaAll We Are SayingJane's Addiction: StraysLight My Fire: Ray Manzarek - A Return to the Whisky a Go GoMy GenerationThree DaysVH1 StorytellersGlastonbury: Filmová vzpomínkaThe History of Rock 'n' RollWoodstock '94Freaks, Nerds & WeirdosGiftHard 'N Heavy Volume 10Now That's What I Call Music!: The Best Videos of 2003!Soul KissPaltrocast with Darren PaltrowitzJablinski GamesThe Late Show with Stephen ColbertThe Tonight Show Starring Jimmy FallonThe Big Interview with Dan RatherHoward Stern on DemandFromage 2003Jimmy Kimmel Live!Store studioMTV 20: Live & Almost LegalWGN Morning NewsNoční show Davida LettermanaNoční Show  Jaye LenoeLolla: The Story of Lollapalooza


Aktualizace osobnostního profilu Perry Farrell: 26.4. 2024 20:34