Robert Vrchota (1920 - 1993)


Robert Vrchota se narodil 13. ledna 1920 v Břilicích u Třeboně pod vlastním jménem Josef Vrchota do rodiny truhlářského mistra. Své ranné dětství prožil mladý Josef v Českých Velenicích a Českých Budějovicích, kde nastoupil na gymnázium. Po vystěhování rodiny z pohraničí (1938) žil Vrchota poblíž Prahy. Po začátku okupace však tajně odešel z gymnázia k severočeské kočovné společnosti.

Robert Vrchota zpočátku hrál díky své vysoké urostlé postavě a sympatickému zjevu milovnické role. V pozdějším věku (kdy se jeho postava výrazně zakulatila) to byly dramatické a komediální charakterní úlohy. Na divadelních prknech ztvárňoval role komediální, tragické a i tragikomické. Z jeho významných rolí si uveďme Gromova („Aristokrati“), Higginse (Shawův „Pygmalión“), Falstaffa (Shakespearovi „Veselé paničky windsorské“). Pod pseudonymem Can O´Harris dokonce psal divadelní hry „Arabské balábile“ (roku 1960 uvedená bez většího úspěchu v Martině), „Oceán a námořníci“ či „Svědomí a šibenice“.

Ve filmu debutoval již na sklonku německé okupace, kdy ho režisér a herec Rudolf Hrušínský obsadil do role lupiče v komedii PANCHO SE ŽENÍ (film však byl uveden až po válce roku 1946).

Vrchota měl ojedinělou fotogenickou, okouzlující tvář a mužný zjev, který ho zezačátku předurčoval do rolí milovníku a hrdinů. Hrál tak například Kurta Reichmana ve Weissově ULOUPENÉ HRANICI (1947), inženýra Karla Bureše v Machově komedii NIKDO NIC NEVÍ (1947), poručíka Vránu v RODINNÝCH TRAMPOTÁCH OFICIÁLA TŘÍŠKY (1949), četaře ve Vávrově NĚMÉ BARIKÁDĚ (1949), černého myslivce v DIVÉ BÁŘE (1949), závodníka Jiřího Tomka v dramatu PĚTISTOVKA (1949) Martina Friče, inženýra Vladimíra Javorina v Makovcově agitce VESELÝ SOUBOJ (1950), hajného Václava Maršíka ve Wassermanově komedii PLAVECKÝ MARIÁŠ (1952), kameramana ve Fričově satiře ZAOSTŘIT, PROSÍM! (1956) i seladona Herzána ve FLORENCI 13:30 (1957) Josefa Macha a další.


13.1.1920
Břilice u Třeboně, Třeboň, Československo
25.4.1993
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Robert Vrchota csfd

Bydlela v hotelu U AndělůKlauni a vlastenciProč pláčeš, břízo bíláRadostný život posmrtnýKam letíš, letadlo?SupersenSáňkování není povolenoTrezorTvářUtopím si ho sámV tomhle zámku straší, šéfe!Vážení přátelé, anoDotykyKdoví, kdy začne svítatKomu straší ve věžiMotanicePřípad se psemFigurky ze šmantůLovec senzacíNa vlastní nohyPárátkoÓda na radostBlankytná pohádkaNení sirotek jako sirotekPeníze a krevPěsti ve tměPřáteléStudentská baladaTichá domácnostÚzemí strachuHavárieHrabě LuxemburgČarodějky z Greenham CommonHolka na krátkou traťZátahJako kníže RohanSestřičkyTři cesty k domovuSlečna se špatnou pověstíVítr v kapseZe staré drogerieZelená vlnaČtverec mizeníPytláciTa chvíle, ten okamžikAnna proletářkaBlázni, vodníci a podvodníciJak napálit advokátaLakovkaNěco je ve vzduchuPanenkaPůl domu bez ženichaÚtěky domůAnglický biftek s českou oblohouDívka světových parametrůKdo přichází před půlnocíPoplach v oblacíchSmrt stopařekČas pracuje pro vraha


Aktualizace osobnostního profilu Robert Vrchota: 2.11. 2023 14:09