Michael Ballhaus (1935 - 2017)


Michael Ballhaus se narodil 5. srpna 1935 v Berlíně do rodiny herců Leny Hutterové a Oskara Ballhause. Michaelova teta byla manželkou režiséra Maxe Ophülse, který značně ovlivnil Michaelovu kariéru. Ophüls jej obsadil do filmu LOLA MONTES (1955) a Michael měl možnost sledovat kameramana Christiana Matrase, což ho velmi inspirovalo.

Začátkem osmdesátých let začal pracovat i v americké produkci a po přesunu do Hollywoodu se začal podílet na mnoha kultovních snímcích. Spolupracoval s mnoha významnými režiséry jako jsou Barry Levinson (snímek SPÁČI, 1996), Francis Ford Coppola (DRACULA, 1992), Wolfgang Petersen (SMRTÍCÍ EPIDEMIE, 1995 a AIR FORCE ONE, 1997).

Nejvýznamnější tvorba Michaela Ballhause vznikla spoluprací s režisérem Martinem Scorsesem, se kterým natočil například filmy BARVA PENĚZ (1996), MAFIÁNI (1990), GANGY NEW YORKU (2002) a SKRYTÁ IDENTITA (2006).

Michael Ballhaus byl třikrát nominován na Oscara, za filmy GANGY NEW YORKU, BÁJEČNÍ BAKEROVI HOŠI a VYSÍLÁME ZPRÁVY. Nominace získal i na ceny BAFTA za VĚK NEVINNOSTI a MAFIÁNI. Od roku 1987 je členem Americké kameramanské asociace (ASC), která mu udělila v roce 2007 jako prvnímu německému kameramanovi ocenění za celoživotní dílo.


5.8.1935
Berlín, Německá říše
12.4.2017
Berlín, Berlin, Německo
Michael Ballhaus csfd

3096 dní: Příběh Nataschi KampuschovéSkrytá identitaHolky z lepší společnostiLepší pozdě nežli pozdějiGangy New YorkuLegenda o slavném návratuZ jaké jsi planety?Wild Wild WestBarvy mociAir Force OneKreuz & querSpáčiSmrtící epidemieOtázky a odpovědiPrinceznaVěk nevinnostiDraculaKrálové mambaA co Bob?Předem vinniMafiániPohlednice z HollywooduBáječní Bakerovi hošiBaja OklahomaDům na Carroll StreetPodnikavá dívkaPoslední pokušení KristaŠpinaví, prohnilí lumpovéSkleněný zvěřinecVysíláme zprávyBarva penězLandscape with WaitressPod třešňovou lunouPo zavírací doběSmrt obchodního cestujícíhoDas AutogrammEdiths TagebuchLehkomyslníOld EnoughPřed svatbou neHeller WahnMiláčku, jsi to ty?Auslöser, DerDear Mr. WonderfulKouzelný vrchHeute spielen wir den BoßLili MarleenLooping - Der lange Traum vom kurzen GlückMalouAlso es war so...Groß und KleinPovstáníAlpensaga - Der deutsche FrühlingDie erste PolkaManželství Marie BraunovéTrilogie des WiedersehensDer GehilfeZoufalstvíAdolf und MarleneBolwieser


Aktualizace osobnostního profilu Michael Ballhaus: 3.11. 2023 00:06