Elisa Cegani (1911 - 1996)


Herecká slávy Elisy Cegani byla umožněna především díky manželství s jedním z nejslavnějších italských režisérů meziválečného období i poválečné éry, Alessandrem Blasettim. Elisa Cegani pocházela ze severní Itálie a narodila se v Turíně, od mládí ale žila v Římě. Pro svět filmu ji objevil právě Blasetti, který jí poskytl menší roli ve svém filmu ALDABERAN (1935), tento film se ale dodnes nedochoval. Jméno své zdejší role, Elisa Sandri, pak herečka užívala občas jako umělecký pseudonym.

I z poválečné filmografie Elisy Cegani vynikají snímky natočené s Blasettim, význam jejích rolí ale postupně klesal. V historickém velkofilmu zasazeném do doby antiky FABIOLA (1949) byla hvězdou francouzská herečka Michele Morgan, s níž pak ve Francii Elisa natočila také film SKLENĚNÝ ZÁMEK (Le château de verre, 1950). Ve Francii ostatně pracovala i později a hrála například v adaptaci Zolova románu NANA (1955). Zajímavou položkou v její práci je historický film ZAJATKYNĚ Z PALEBNÉ VĚŽE (La prigoniera della torre di fuoco, 1952), k němuž navrhla kostýmy. V Blasettiho romantické komedii ŠTĚSTÍ BÝT ŽENOU (La fortuna di essere donna, 1956) byla zastíněna dvojicí Sophia Loren-Marcello Mastroianni, několik větších příležitostí dostala na přelomu 50. a 60. let v tehdy populárním žánru tzv. sandálu a meče (KONSTANTIN VELIKÝ –Costantino il grande, 1962).

Kromě filmů hrála Elisa Cegani také divadlo, v tomto ohledu je její tvorba ale zcela podružná, v padesátých letech začala spolupracovat také s televizí. Manželskou dvojici vytvořila s Jeanem Gabinem ve slavném SICILSKÉM KLANU (Le clan des Siciliens, 1969), později se před kamerou vyskytovala již jen výjimečně. Elisa Cegani zemřela v Římě 23. února 1996 ve věku nedožitých 85 let.


11.6.1911
Turín, Piemont, Itálie
23.2.1996
Řím, Lazio, Itálie
Elisa Cegani csfd

Domani si balla!Mimo dobro a zloLanguidi baci, perfide carezzeRosa rossa, LaSicilský klanSimón BolívarUn killer per Sua MaestàJá, já, já ... a ti druzíSaul e DavidGiacobbe ed EsauLiolaPerseo l'invincibileEscapade in FlorenceKonstantin VelikýLa Monaca di MonzaVáhavý světecPoslední soudCiao, ciao, bambinaAmore e chiacchiere (Salviamo il panorama)Si le roi savait çaŽena, o které se mluvíŠtěstí být ženouNanaCasa RicordiDonna libera, UnaGraziellaIl vetturale del MoncenisioNaše časyNel gorgo del peccatoNel gorgo del peccatoAmarti è il mio peccatoCanzone appassionataFanciulle di lussoLa prigioniera della torre di fuocoAltri tempi - Zibaldone n. 1Fiammata, LaLa nemicaLe Château de VerreFabiolaEleonora DuseGiorno nella vita, UnI dieci comandamentiNessuno torna indietroHarlemGente dell'ariaGioco pericolosoŽertovná večeřeLa Corona di ferroRetroscenaLa contessa di ParmaNapoli d'altri tempiSouboj národůCavalleriaMa non è una cosa seriaAldebaranDavid CopperfieldLuisa Sanfelice


Aktualizace osobnostního profilu Elisa Cegani: 22.2. 2024 23:57