Karel Roden 61 let


Narodil se 18.5.1962 v Českých Budějovicích, mimochodem v herecké rodině, jeho otec i dědeček byli herci, matka zdravotní laborantka. Nejprve vystudoval keramickou školu v Bechyni, poté byl přijat na DAMU. K jeho kolegům na akademii patřilo několik dnes velmi známých osobností filmu a divadla - Ivana Chýlková, Vilma Cibulková, Jitka Asterová, Eva Holubová, Petr Kracík, Veronika Žilková nebo Tomáš Turek. Po studiu následovalo hraní v několika divadelních souborech - v DISKu, v Divadle na Vinohradech (1985), v ústeckém Činoherním studiu (1988 - 1992), v Národním divadle (1993), Divadle Na zábradlí, Divadle na Starém Městě nebo v Labyrintu. Z kraje 90. let následoval odjezd do Velké Británie (1993 - 1994), kde se Karel Roden zdokonalil v angličtině a navštěvoval herecké kursy. Vedle toho se zde zabýval potiskem triček, ale to jen z důvodů čistě existenčních.

K jeho soukromému životu patří malování, jízda na koni a posilování, rád sedává na zahradě a sází stromy. Dlouhou dobu byl spojován s herečkou Ivanou Chýlkovou, nejprve byli spolužáky, později filmovými a životními partnery. Společně jsme je mohli vidět například ve filmech Čas sluhů, Kanárská spojka, Čas dluhů nebo Oběti a vrazi. V současné době je jeho partnerkou v osobním životě Jana Krausová. Jana Krausová vystudovala výtvarnou školu, ale věnuje se také divadelnímu a filmovému herectví. Se svým partnerem Karlem Rodenem a jeho bratrem Marianem Rodenem je můžeme vidět v tragikomickém příběhu o střetu mužského a ženského světa pod názvem Otevřené manželství. Ve světě médií je Karel Roden znám jako člověk, který nevyhledává novináře a jejich objektivy a nerozvádí vášnivé debaty o své práci. Je zcela pochopitelné a zároveň milé, že zastává skromný názor, že těm, kterým jeho osoba zajímá, postačí sledovat jeho práci, tím se podle jeho slov mohou o něm a jeho osobnosti dozvědět daleko více, než by jim mohl a chtěl říci.

Z filmového plátna a televizních obrazovek

Jeho první známou filmovou rolí byla v roce 1984 postava svědomitého studenta medicíny Honzy v druhém díle básnické trilogie Jak básníci přicházejí o iluze. Filmový debut si ale odbyl o rok dříve v dramatickém filmu z prostředí výchovného ústavu Zámek nekonečno režiséra Antonína Kopřivy. O rok později následovala postava prince ve veselé televizní pohádce O štěstí a kráse. V roce 1987 byl obsazen do role kapitána Tůmy v populárním Copak je to za vojáka. Film je zábavným pohledem na socialistickou Československou Lidovou Armádu, přesněji řečeno na jedno veselé vojenské cvičení. Následovalo zopakování si role Honzy ve filmu Jak básníkům chutná život. V roce 1988 si poprvé zahrál v koprodukčním fantasy snímku - Sedem jednou ranou - a v koprodukčním rodinném filmu Pan Tau.


18.5.1962
České Budějovice, Československo
Karel Roden csfd

Dům v lukáchGump – jsme dvojkaTancuj MatyldoThe Way of the WindZlatovláskaIl BoemoIndiánJan ŽižkaPromlčenoVánoční příběhGump - pes, který naučil lidi žítVečírek3BobuleZávodníkSkleněný pokojKřižáčekMasarykNikdy nejsme samiVlk z Královských VinohradZločin v PolnéAngelFotografRodinný filmSword of VengeanceKrásnoFrankensteinova armádaSignálČtyři slunceAlois NebelCat RunLidiceNení kam utéctV peřiněHabermannův mlýnHeart Beat 3DHolka Ferrari DinoHoly MoneyJménem králeOko ve zdiOrphanBathoryHlídač č. 47Largo WinchRocknRollaBestiářPrázdniny pana BeanaTajnostiVánoční příběhKrásný časLetní láskaSmrti napospasZběsilý útěkPoslední výsadekSklapni a zastřel měStůj, ten mobil není tvůjBournův mýtusHellboyVaterland - Lovecký deníkNeprůstřelný mnichBlade 2


Aktualizace osobnostního profilu Karel Roden: 6.11. 2023 12:15