Magali Noël (1932 - 2015)


Původem turecká herečka Magali Noël se prosadila v celoevropském měřítku v 50. a 60. letech, točila hlavně ve Francii a Itálii, proslulost jí přinesla účast ve Felliniho filmech, popularity dosáhla i jako zpěvačka populárních písní. Narodila se v tureckém Izmiru a od dětství se věnovala tanci a zpěvu, s rodinou odešla ještě před válkou do Francie, kde pokračovala ve studiu herectví pod vedením Catherine Fonteney. Následně začala vystupovat v kabaretech a brzy se dostala i k prvním nahrávkám na gramofonové desky.

Počátkem šedesátých let točila Magali Noël několik filmů ročně a své působiště rozšířila o Itálii, kde si ji oblíbil Federico Fellini (SLADKÝ ŽIVOT – Dolce vita, 1960; SATYRICON, 1969), točila ale i s jinými italskými režiséry. Velkou ženskou roli pak hrála v oscarovém politickém dramatu Z (1969), paradoxně právě tehdy ji ale filmoví producenti přestali vyhledávat. Znovu nicméně točila s Fellinim (AMARCORD, 1973), začala častěji účinkovat také v televizi. Vrátila se hlavně ke zpěvu, nepořizovala sice nové nahrávky, ale na koncertních pódiích sklízela úspěchy se svými staršími písněmi z padesátých let. Hrála také v divadle, uplatnění našla ve slavných francouzských fraškách G. Feydeaua nebo E. Labiche, prorazila ale i ve velkých dramatických rolích (Matka Kuráž a její děti) a jako zpěvačku ji neminuly ani úspěchy v muzikálech (Kabaret).

Z její další filmografie si zaslouží zmínku francouzský snímek SMRT MARIA RICCIIHO (La mort de Mario Ricci, 1983), po několika menších rolích se zatím naposledy objevila v dramatu VĚRNOST (La fidélité, 2000), v menší úloze záhadné ženy v černém se mihla ve filmu PRAVDA O CHARLIEM (The Truth About Charlie, 2002). Mezitím ovšem znovu v Itálii hrála hlavní roli v u nás neuvedeném snímku REGINA COELI (2000). V nedávné době se dočkala i zmapování své pěvecké kariéry vydáním CD s prostým názvem Magali Noël (2002).


27.6.1932
İzmir, Turecko
23.6.2015
Châteauneuf-Grasse, Francie
Magali Noël csfd

Pravda o CharliemRegina CoeliVěrnostLa Nuit des hulottesLe Dernier filsLes HéritiersCrimes et jardinsLa Nuit de l'eclusierLundi noirPentimentoExit-exilL'Amour tangoDieselVertigesSortie interditeLes Années 80Smrt Maria RiccihoL'Enfant et les magiciensQu'est-ce qui fait courir David ?Le Chemin perduLe Président est gravement maladeLes Rendez-vous d'AnnaStato interessanteBanca di Monate, LaIl tempo degli assassiniPaolo Barca, maestro elementare, praticamente nudistaAmarcordComme avant, mieux qu'avantLe P'tit vient viteRacconti proibiti... di niente vestitiBelve, LeEdipeonKyrkoherdenObratník RakaPrete sposato, IlThe Man Who Had Power Over WomenL'astragaleSatyrikonZLe Mois le plus beauLe GolemLa Dama de BeirutLa Corde au couLa Traite des blanchesLe Dernier tiercéMarziani hanno dodici mani, IOltraggio al pudoreRequiem pour un caïdL'accidentQueste pazze pazze donneSmrtící oko CejlonuTotò a KleopatraIl colpo segreto di d'ArtagnanDans la gueule du loupGioventù di notteLa Ragazza in vetrinaLe Sahara brûleMani in altoMörderspielZákon války


Aktualizace osobnostního profilu Magali Noël: 20.3. 2024 21:23