Jess Hahn (1921 - 1998)


Herec Jess Hahn, vlastním jménem Jesse Beryle Hahn, byl sice americký rodák, v Americe ale nikdy nehrál. Pocházel z města Terre Haute ve státě Indiana a za druhé světové války vstoupil do armády. Sloužil u námořní pěchoty, zúčastnil se vylodění v Normandii a osvobození Francie. Francii si oblíbil, a i když se po skončení války vrátil do Spojených států, po odchodu z armády nakonec znovu zamířil do Evropy a v roce 1949 se trvale usadil ve Francii, získal také francouzské občanství.

Koncem padesátých let se Jess Hahn propracoval ke své jediné hlavní roli ve filmu – v dramatu ZNAMENÍ LVA (Le signe du lion, 1959) Erica Rohmera ztvárnil amerického hudebníka, který je životními okolnostmi donucen k existenci v pařížských ulicích. O něco později hrál velkou roli po boku J. P. Belmonda v historickém dobrodružném snímku CARTOUCHE (1962), s Belmondem se pak znovu setkal u filmu MUŽ Z HONGKONGU (Les tribulations d′un chinois de Chine, 1966). Další větší příležitostí jej pověřil Georges Lautner v kriminálce TAJNÝ POLICISTA (Les Barbouzes, 1964), znovu také účinkoval v zahraničních produkcích pořizovaných v Evropě (CO JE NOVÉHO KOČIČKO? - What΄s New, Pussycat?, 1965; TROJITÝ KŘÍŽ – Tripple Cross, 1966).

Od počátku sedmdesátých let se Jess Hahn začal častěji objevovat v televizi, hlavně v seriálech, zatímco význam a hlavně počet rolí ve filmu se rapidně snížil. Dostal sice ještě několik velkých rolí, jednalo se ale o tituly druhořadých kvalit (AMERIKÁN – Le Ricain, 1977). Jen výjimečně se dostal k účasti na hodnotnějších filmech, ovšem již jen v malých úlohách (VE STÁTNÍM ZÁJMU – La raison d´état, 1978; TEHERÁN 43 – Tegeran-43, 1981). Od počátku 80. let se Jess Hahn práci spíše vyhýbal a žil v soukromí na své venkovské farmě v Bretani. Po boku svého krajana Eddieho Constantina, s nímž ostatně před kamerou začínal, se objevil naposledy v televizním filmu NÁVRAT LEMYHO CAUTIONA (Le retour de Lemy Caution, 1989). Jess Hahn zemřel v Saint-Malo 29. června 1998 ve věku 76 let. Ve francouzském filmu po něm zůstalo bezmála sto rolí.


29.10.1921
Terre Haute, Indiana, USA
30.6.1998
Saint-Malo, Francie
Jess Hahn csfd

Retour de Lemmy Caution, LeOverdoseTříkrálový koláčBílý oheňPar où t'es rentré? On t'a pas vu sortirNeviňátka v ciziněUltimatumTeherán 43TreizeMama DraculaVe státním zájmuJohnny WestLe Point de mireLe RicainJackpotRubáš nemá žádné kapsyUomini duriDio, sei proprio un padreterno!Tajuplný ostrovAfyon oppioIngénu, L'Velký soubojEl hombre de Río MaloRumový bulvárSonne angreifen, DieSupergirl - Das Mädchen von den SternenV rytmu valčíkuNovickyBlázni ve válceL'ArdoiseDémoniaque, LeNoc následujícího dneRapporto Fuller, base StoccolmaL'homme qui valait des milliardsTroppo per vivere... poco per morireFacteur s'en va-t-en guerre, LeLe Saint prend l'affûtNew York chiama SuperdragoTrojitý křížCo je nového, kočičko?Les Grandes gueulesMuž z HongkonguVergaladeLes GorillesTajný policistaTopkapiLes veinardsVerspätung in MarienbornCartoucheMandrinMon oncle du TexasProcesQue personne ne sorteUne blonde comme çaZnamení lvaDynamite JackLe Sahara brûleThe Big GambleCe soir on tueLa Valse du Gorille


Aktualizace osobnostního profilu Jess Hahn: 16.11. 2023 10:56