Lída Baarová (1914 - 2000)


Lída Baarová, vlastním jménem Ludmila Babková, se narodila 7. září 1914 v Praze – Nuslích. Svůj pseudonym si zvolila podle rodinného přítele, básníka a spisovatele Jindřicha Šimona Baara. Její rodina měla firmu Brouk a Babka. Otec Karel Babka (1886 – 1965) byl úředník pražského magistrátu a matka Ludmila (1890 – 1945) chtěla být operní pěvkyní a zpívala ve sboru. Když byly malé Lídě čtyři roky, přestěhovala se rodina na Letnou, do Ovenecké ulice. 9. července 1921 jejím rodičům narodila ještě dcera Zorka Babková, později známá herečka Zorka Janů (1921 – 1946).

Na počátku třicátých let statovala ve Vinohradských ateliérech v řadě snímcích. V roce 1931 ji režisér M. J. Krňanský obsadil do své komedie KARIÉRA PAVLA ČAMRDY, kde ztvárnila Viktorku. Po prvním úspěchu si své rodné jméno změnila na Lída Baarová a šla z filmu do filmu. Zezačátku však hrála v pokleslých snímcích, kde se uplatňoval zejména její atraktivní vzhled.

Hrála například ve snímcích RŮŽOVÉ KOMBINÉ (žena profesora Sedláčka), ŠENKÝŘKA „U DIVOKÉ KRÁSY“ (Eva), LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (královna), FUNEBRÁK (paní Rozmarová), JSEM DĚVČE S ČERTEM V TĚLĚ (Irena), GRANDHOTEL NEVADA (Čechoameričanka Lucy Whitmanová), DOKUD MÁŠ MAMINKU (Jana Machová), POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE (Milada) atp. Společně s Hugo Haasem natočila pět velmi úspěšných snímků: ZAPADLÍ VLASTENCI (Albínka), OKÉNKO (Růženka), MADLA Z CIHELNY (Madla Lísková) – v tomto snímku debutovala Lídina mladší sestra Zorka, JEJÍ LÉKAŘ (Vlasta) a ŠVADLENKA (švadlenka Líza).

Baarová byla velmi fotogenická, krásná (i když někteří tvrdili, že ve filmu nebyla tak hezká jako ve skutečnosti) a měla jisté kouzlo. V roce 1934 se účastnila kamerových zkoušek k filmu BARKAROLA (1935) u pražské pobočky berlínské filmové společnosti UFA. Zkoušky vyhrála a odjela s matkou do Berlína, kde se zdokonalovala v němčině a herecké práci. Ve filmu BARKAROLA s ní hrál populární německý milovník Gustav Frölich, se kterým měla poté několik let poměr. Při natáčení se setkala se samotným Adolfem Hitlerem.


7.9.1914
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
27.10.2000
Salzburg, Salzburg, Rakousko
Lída Baarová csfd

Batalion stínuKrvavá rapsodieNebe v plamenechCesta snoubencůStrachVšichni jsme důležitíMíšenkaDarmošlapovéSoucit s padlýmiNevinní musejí platitPomsta bláznivé ženyMilenci z RavellaNáklaďákPekařkaJejí cestaKněžský kloboukMě neoklameš!NosorožecPůvabPaličova dceraTurbinaArtur a LeontýnaMaskovaná milenkaZa tichých nocíŽivot je krásnýDívka v modrémOhnivé létoHazardérPruský příběh láskyLidé na křeNetopýrPanenstvíZlomená křídlaKomediantská princeznaMeziaktíZrádceŠvadlenkaBarkarolaMuž přes palubuPoručík Bobby, čertův chlapíkDokud máš maminkuGrandhotel NevadaNa růžích ustlánoPokušení paní AntoniePán na roztrháníZlatá KateřinaJejí lékařJsem děvče s čertem v těleMadla z cihelnyOkénkoSedmá velmocFunebrákLelíček ve službách Sherlocka HolmeseMalostranští mušketýřiRůžové kombinéZapadlí vlastenciŠenkýřka „U divoké krásy“Kariéra Pavla ČamrdyObrácení Ferdyše PištoryHana Podolská, legenda české módy


Aktualizace osobnostního profilu Lída Baarová: 1.3. 2024 18:20