Luca Zingaretti 62 let


Luca Zingaretti se narodil 11. listopadu 1961 v Římě. Po střední škole vstoupil do Národní akademie dramatických umění Silvia D'Amica, kde promoval v roce 1984. Zde mezi učiteli potkal spisovatele Andrea Camilleriho, se kterým se sešel o pět let později, při konkurzu na hlavní postavu komisaře Montalbana, kterou spisovatel vytvořil. Debutoval v počátku osmdesátých let na scéně s Luca Ronconim. V divadle piloval své dovednosti jako herec v představeních Tři sestry, Titus Andronicus a Bent.

Dne 11. února 2003 mu byl udělen titul "Rytíř Řádu za zásluhy Italské republiky", který mu udělil tehdejší prezident republiky Carlo Azeglio Ciampi. Po úspěchu série se stal jedním z nejpopulárnějších filmových herců v Itálii na velké obrazovce. Další úspěch mu zaručily filmy PRIMA DAMMI UN BACIO (2003, I GIORNI DELL'ABBANDONO (2005), A CASA NOSTRA (2006), TUTTE LE DONNE DELLA MIA VITA (2007), MIO FRATELLO É FIGLIO UNICO (2007), SANGUEPAZZO (2008). A v televizní filmech PERLASCA - UN EROE ITALIANO (2002), DOUBLE TRAP (2003), KEFALONIE (2005), ALLA LUCE DEL SOLE (2005), filmu o životě Dona Pino Puglisiho. V roce 2008 byla pak natočena další čtyři pokračování Komisaře Montalbana.

Lucca Zingaretti byl za své herecké výkony několikrát odceněn. Získal cenu za nejlepšího herce za film Alla luce del sole v Karlových Varech v roce 2005. A stejné odcenění za film Sanguepazzo na Midle East International Film Festivalu v roce 2008.


11.11.1961
Řím, Lazio, Itálie
Luca Zingaretti csfd

Rose IslandThanks for VaselinaTuttappostoIl vegetaleZemě hojnostiTempo instabile con probabili schiariteIl giudice meschinoMikulášovy patálie na prázdnináchPerez.Adriano Olivetti: La forza di un sognoAsterix a Obelix ve službách Jejího VeličenstvaImmaturi - Il viaggioPaolo Borsellino - I 57 giorniVelitel a čápKryptonit!Mozzarella StoriesIl figlio più piccoloLa Nostra VitaMy jsme věřiliZběsilá krevMůj bratr je jedináčekTutte le donne della mia vitaNon prendere impegni staseraV této zemiI Giorni dell'abbandonoKefalonie, 8. září 1943Ukažte svou tvář!Doppio agguatoPrima dammi un bacioIncompresoLágrPerlascaSei come seiIl furto del tesoroBiblické příběhy: JežíšOltremareOperace OdysseaExperimentL'anniversarioRovnocenný soupeřTy se směješArtemisiaLes couleurs du diableVite strozzateAnno prossimo vado a letto alle dieci, L'Zámecká zrůdaIl BrancoMaratona di New YorkSenza pelleAbissiniaE quando lei morì fu lutto nazionaleIl giovane MussoliniQuestione privata, UnaPoliziottiMuž se zlatými brýlemiKrálKomisař Montalbano


Aktualizace osobnostního profilu Luca Zingaretti: 17.11. 2023 00:23