Dagmar Bláhová 75 let


Narodila se 5. 3. 1949 v malé vesnici asi 2 kilometry od Liberce. Vystudovala tamější základní školu. Poté vystudovala gymnázium a absolvovala s titulem Mgr. prazske DAMU.

Poté emigrovala spolu s dcerou do Austrálie, kde hrála ve více než 100 dílech seriálu "Neighbours", kterým se v Austrálii proslavila. Kontroverzní roli v horroru (a jeho další 2 pokračování) "Howling" přijala v roce 1987. Spolu s ní v tomto filmu účinkovala i její dcera Maia. Po několika velkých rolích a divadelních rolích v upadající divadelní kultuře v Austrálii se vrací po revoluci do Česka, kde téměř hned dostává nabídku na roli ve filmu pod taktovkou Vladimíra Drhy "Muka obraznosti" - jednom z prvních erotičtěji laděných filmů po pádu komunismu. V roce 1990 porodila své 2. dítě - syna Olivera.

Po delší herecké pauze dostává Dagmar (známá jako Dáša) v roce 1998 nabídku na menší roli ve filmu "Pasti, Pasti, Pastičky", díky které se vrátila zpět do showbyznysu. Poté přichází období televizních filmů a seriálů.

Během začátku 21. století se Dáša vrací do divadla se svým překladem kontroverzní hry americké autorky Eve Ensler "Monology Vagíny", která se proslavila po celé republice. Představení reprízuje dodnes. Následně přichází s další inscenací, tentokrát australské autorky - Almy de Groen - "Mrchy" o vraždě manžela, nastražené kvůli penězům. Poslední divadelní představení, které v Café-teátru černá labuť Dáša Bláhová uvedla, bylo volné pokračování Monologů Vagíny - "Tělo" - rovněž od Eve Ensler.


8.3.1949
Radčice, Československo
Dagmar Bláhová csfd

MiladaNebe, peklo… zemZoufalciAnglické jahodyChyťte doktoraŠkodnáKdyž chcípne pesHitler: Vzestup zlaPodzimní návratPasti, pasti, pastičkyNexusRacekBydlela v hotelu U AndělůMuka obraznostiSands of the BedouinSynové oceleHungry HeartKvílení vlkodlaků IIIDisplaced PersonsHoodwinkKalamitaMejdan na pískuNechci nic slyšetObjevStřepy pro EvuProkop DivišHra o jablkoČlověk odjinudKáraPotulné pohádkové divadloPotulné pohádkové divadloSkleněná dámaMalá noční návštěvaPokus o vražduSměšní paroháči...a pozdravuji vlaštovkySemestr něžnostiHogo fogo HomolkaNávštěvyKrejzoviStopy životaBorgiaEntentýkyVelmi křehké vztahyNadměrné maličkostiDěti planety DunaStříbrná paruka


Aktualizace osobnostního profilu Dagmar Bláhová: 3.11. 2023 10:25