Slávka Budínová (1924 - 2002)


Herecké nadání a lásku k divadlu zdědila po matce Albě, nadšené ochotnici. Otec Bedřich byl zpočátku proti a tak musela Slávka studovat Obchodní akademii. Potají docházela na soukromé hodiny herectví k významné ostravské herečce Marii Rýdlové. Ta jí také po uzavření škol Němci zajistila angažmá v Ostravském divadle, kde byla zaměstnána od 1. září 1943 jako elévka činohry s povinností účinkování v baletu, opeře, operetě, v operním a operetním souboru a to za 800 korun měsíčně. Na den přesně o dva roky později se stala právoplatnou členkou souboru činohry. O další dva roky později byla propuštěna pro neschopnost. Stejně dopadla po třech letech práce v pardubickém divadle. Tentokrát to bylo pro nedostatek talentu. 1. srpna 1950 se na deset let stala členkou činohry Krajského oblastního divadla v Olomouci. Sama Budínová vzpomínala na toto období s láskou, stejně jako na svou poslední a vrcholnou štaci - Divadlo E. F. Buriana v Praze, jehož členkou se stala 1. září 1960. Až do odchodu na odpočinek 1. ledna 1987 sehrála v tomto divadle mnoho krásných a nezapomenutelných rolí (Serafína - Vytetovaná růže, Kateřina - Zkrocení zlé ženy, Paní Vodičková - Veselé paničky windsorské).

Zatímco film velkou životní roli Budínové nenabídnul, televize jí vše vynahradila plnými doušky. Její nejslavnější rolí už navždy zůstane dobrosrdečná a svérázná Valentýnka Nedobylová ve SŇATCÍCH Z ROZUMU. O dva roky později přišla další titulní role, tentokrát MATA HARI. Vzápětí následovala vdova Marie v DLOUHÉ BÍLÉ NITI. V šedesátých a sedmdesátých letech šla Budínová v televizi z role do role.

Potom ale následovala léta osmdesátá a to znamenalo téměř úplný útlum. Pro Budínovou najednou nebyly filmové role a rolí televizních se našlo poskrovnu. Na kdysi známou herečku se zapomnělo. Až po patnácti letech si na ni vzpomněl režisér Jan Svěřák a obsadil ji do role domovnice Buštíkové ve svém oskarovém KOLJOVI. Následovala už jen role poslední, smutně ironická role docentky, která většinu času leží v nemocnici napojená na přístroje v dramatu DVOJROLE.

Za své herecké umění získala Budínová v roce 1965 cenu Národního výboru hlavního města Prahy a v roce 1967 vyznamenání Za vynikající práci. Od roku 1977 byla manželkou filmového režiséra Ivo Tomana.


21.4.1924
Ostrava, Československo
31.7.2002
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Slávka Budínová csfd

Ani svatí, ani anděléAni málo, ani moc…DvojroleŽivot, který ti dávámKoljaČertova skálaZrcadlo nenávistiKořánův lesSardinky aneb Život jedné rodinkyKára plná bolestiRobotózaSkokSlunečniceSanta LuciaČertovy kamenyV podstatě jsme normálníV zámku a podzámčíVůně domovaMore v kvapke vodySnoubenkaJak se naučit švédskyPodej mi ruku a přestaň se bátPříbuzenstvoBrácha za všechny penízeKáťa KabanováVavřín patří všemVražedné pochybnostiHonza málem králemHra na zlodějePasiánsVe znamení Tyrkysové horyZítra vstanu a opařím se čajemBouřlivé vínoFestival v DolínkuLéto s kovbojemSmrt na černoTypicky ženská reakceVánoce u MatěnůMůj brácha má prima bráchuNamátková kontrolaPacho, hybský zbojníkRusalkaVilém RozkočÚdržbářiŽenich uvízlEgyptologovéKrejčí Šajtle DobrodruhMotiv pro vražduTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziZbraně pro PrahuHrochHvězda první velikostiNoc na KarlštejněPokus o vražduCestující bez zavazadelHříšníciKamenný kvítekKonec knihy VI.Kronika žhavého léta


Aktualizace osobnostního profilu Slávka Budínová: 1.11. 2023 16:26