Ralph Bellamy (1904 - 1991)


Americký herec Ralph Bellamy, představitel převážně výrazných vedlejších rolí, který se pohyboval na filmovém plátně více jak šedesát let a hrál ve více jak sto filmech. Narodil se 17. června 1904 v Chicagu (Illinois) jako prvorozený syn rodičům Lille a Charlesovi Bellamy. Později přibyli ještě dva sourozenci. Na střední škole New Trier High School se již zajímal o herectví a stal se členem dramatického kroužku, jehož se stal později předsedou. Nicméně studia nedokončil, protože byl vyloučen za kouření v prostorách školy. Takže již v 17 letech vstoupil do kočovné divadelní společnosti, kde po dalších pět let sbíral herecké zkušenosti, které zúročil na Broadwayi, kde debutoval v roce 1929 ve hře "Town Boy".

Během své herecké kariéry se také výrazně věnoval práci pro TV, kde debutoval v roce 1948 v televizním seriálu "THE PHILCO TELEVISION PLAYHOUSE". O rok později v roce 1949 se stal hvězdou prvního krimi seriálu "MAN AGAINST CRIME" . V dalších letech následovalo několik seriálů, jako například : "TO TELL THE TRUTH" (1956), "THE ELEVENTH HOUR" (1962), "THE SURVIVORS" (1969), "THE MOST DEADLY GAME" (1970). Na sklonku kariéry se objevil ještě v seriálu "WAR AND REMEMBRANCE" (1988). Za svou dlouhodobou televizní tvorbu se mimo seriály objevil také v bezpočtu TV filmů a byl několikrát nominován na cenu Emmy.

Ralph Bellamy byl čtyřikrát ženatý. Poprvé se oženil v roce 1927 za Alici Delbridge , ale po třech letech v roce 1930 manželství končí rozvodem. Jeho druhou ženou byla od roku 1931 Catherine Willard se kterou měl dceru Lynn a adoptivního syna Willarda. Manželství trvalo do roku 1945. Ještě téhož roku se oženil potřetí s herečkou Ethel Smith. Toto krátké manželství skončilo v roce 1947. Jeho poslední ženou byla od roku 1949 Alice Murphy se kterou žil až do své smrti. Ralph Bellamy zemřel 29. listopadu 1991 v Santa Monica ( Kalifornie) ve věku 87 let. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


17.6.1904
Chicago, Illinois, USA
29.11.1991
Santa Monica, California, USA
Ralph Bellamy csfd

Pretty WomanChristine Cromwell: Things That Go Bump in the NightBýt dobrou matkouCesta do AmerikyAmazonky na MěsíciBordelářiČtvrtý z mudrcůLove Leads the WayZáměnaCondominiumPowerThe Memory of Eva RykerMiliardová hrozbaStvořitelThe MillionaireAch, BožeCharlie Cobb: Nice Night for a HangingNoční můra v hrabství BadhamReturn to EarthThe Boy in the Plastic BubbleAdventures of the QueenLog of the Black Pearl, TheMurder on Flight 502Search for the GodsThe Missiles of OctoberCancel My ReservationNěco zléhoDoctors' WivesImmortal, TheRosemary má děťátkoWings of FireProfesionálovéWestinghouse Presents: The DispossessedSunrise at CampobelloThe Court-Martial of Billy MitchellThe Devil's DiscipleDelightfully DangerousDáma ve vlakuGuest in the HouseStage Door CanteenFrankensteinův duchLady in a JamMen of TexasThe Great ImpersonationAffectionately YoursEllery Queen and the Murder RingEllery Queen and the Perfect CrimeEllery Queen's Penthouse MysteryFootsteps in the DarkHloubkový bombardérVlkodlakBrother OrchidDance, Girl, DanceEllery Queen, Master DetectiveFlight AngelsJeho dívka PátekMeet the WildcatPublic Deb No. 1Queen of the MobBlind Alley


Aktualizace osobnostního profilu Ralph Bellamy: 30.3. 2024 00:41