Michel Creton 81 let


Francouzský herec Michel Creton měl v mládí šanci stát se velkou filmovou hvězdou, což se sice nestalo, dnes má za sebou nicméně bohatou kariéru nejen před kamerou, ale také v divadle. Pochází z malého městečka Wassy východně od Paříže a původně vystudoval fotografii. Poté ale převládla touha po herectví a pod vedením významného herce Roberta Manuela studoval na pařížské konzervatoři. Školu dokončil s dvěma prvními cenami v oboru komedie a v polovině 60. let se začal objevovat souběžně na jevišti, v televizi i filmu.

I když na přelomu 60. a 70. lete převažovalo v Cretonových aktivitách divadlo (vystupoval tehdy v Théâtre Antoine například v režii Roberta Hosseina nebo Pierra Mondyho), znovu hrál i ve filmech významných režisérů, točil například se slavným Buñuelem (MLÉČNÁ DRÁHA - La voie lactée, 1969), větší příležitost mu poskytl Claude Sautet ve svém filmu MAX A RVÁČI (Max et ferrailleurs, 1971). U nás se zviditelnil postavou královského šaška Chicota, který jako vypravěč glosuje dění v historickém seriálu PANÍ Z MONSOREAU (La dame de Monsoreau, 1971). Z několika dalších seriálů 70. let připomeňme další, známý i u nás, MARKÝZ DE BOIS DORÉ (Ces beaux messieurs de Bois Doré, 1976).

Po zbytek sedmdesátých let se Michel Creton ve filmu vyskytoval spíše výjimečně, připomeňme alespoň participaci na úspěšné komedii OPÁLENÍ (Les bronzés, 1979), v níž hrál spolu s populární divadelní skupinou Le Splendid. Později se dvakrát objevil před kamerou po boku J. P. Belmonda (MRCHOŽROUTI - Les morfalous, 1984; SAMOTÁŘ - Le solitaire, 1987), jako policistu jsme jej mohli vidět také v oblíbené komedii NALEVO OD VÝTAHU (À gauche en sortant de l'ascenceur, 1988) s Pierrem Richardem.

V poslední době se Michel Creton objevuje hlavně v televizních seriálech s kriminalistickou tématikou (JULIE LESCAUTOVÁ - Julie Lescaut, 1998; NAVARRO, 2005-2006; KOMISAŘ MOULIN - Le commissaire Moulin, 1996, 1998). Hlavní roli vyšetřovatele Franklina hrál ve čtyřiceti dílech seriálu CENTRAL NUIT (2001-2009), ten ale u nás nebyl uveden. Mimo jiné se Michel Creton uplatnil v dabingu, v několika filmech například namluvil Roberta de Niro. Svou popularitu poskytl i pro potřeby charity a již přes dvacet let se angažuje v boji za důstojný život u lidí se zdravotním postižením.


17.8.1942
Wassy, Francie
Michel Creton csfd

Plněno na zámkuLe Premier filsŽijeme jen jednouSoleilJsou dny... a úplňkyLe Ravissement de ScapinNalevo od výtahuProfesionál 2: SamotářL'Énigmatique Monsieur S.Paris minuitVečerní úborÀ nous les beaux dimanchesLe tueur tristeMrchožroutiSouvenirs souvenirsLe Grand carnavalUn bon petit diableZločin Pierra LacazeFrère MartinLa Guerre de Troie n'aura pas lieuPsyTreizeMais qu'est-ce que j'ai fait au Bon Dieu pour avoir une femme qui boit dans les cafés avec les hommes?Fou comme FrançoisDovolená po francouzskuLa Mer promiseLa Mort amoureuseMonsieur papaPan ArmaguedonLa fleur des poisVíc než pouhý strachNemožné? Neznáme!Au rendez-vous de la mort joyeuseLe DingueVražda je vraždaDonogooMax a rváčiEt qu'ça saute!La Honte de la familleMister FreedomMléčná dráhaLa petite vertuMěšťák šlechticemL'homme qui trahit la mafiaMuž navícAu théâtre ce soir: Trois garçons et une filleLe Théâtre de la jeunesse: La clé des coeursProtigangová brigádaLa Misère et la gloireCentral nuitMission protection rapprochéeJulie LescautováKomisař MoulinMaître Da CostaLe GorilleNavarro


Aktualizace osobnostního profilu Michel Creton: 23.2. 2024 17:49