Jules Dassin (1911 - 2008)   † 96 let


Americký režisér Jules Dassin se narodil 18. prosince 1911 v Middletownu (Connecticut) v rodině ruských židovských přistěhovalců jako jedno s osmi dětí. Vyrůstal v Harlemu a v Bronxu, kde navštěvoval střední školu Morris High School, kterou ukončil v roce 1929. Poté odjel do Evropy, kde studoval divadelnictví v několika zemích. Po návratu do New Yorku v roce 1934 se stal hercem v židovském divadle ARTEF (Arbeter Teater Farband), kde působil až do roku 1939. Zároveň se stal autorem a režisérem rozhlasových her. Jako režisér se dostal také na Broadway, kde na sebe upozornil několika úspěšnými hrami a otevřel si tím cestu do Hollywoodu, kde začínal jako asistent režie u Alfreda Hitchcocka.

Začátkem 50. let se dostal spolu s devíti dalšími (tzv. "Hollywood ten") na černou listinu (seznam levicově orientovaných umělců) výboru pro potírání neamerické činnosti ve Washingtonu. Opustil Spojené státy a odjel do Francie, kde po čtyři roky marně hledal uplatnění, neboť až sem zasahoval bojkot, jemuž byl vystaven v USA. Prosadil se až v roce 1955, když natočil noir snímek DU RIFIFI CHEZ LES HOMMES (Rvačka mezi muži). O rok později natočil v řeckých ateliérech drama CELUI QUI DOIT MOURIR (Ten, který musí zemřít). Mezi další snímky natočené v Řecku patří například snímek PHAEDRA. V roce 1968 po dvaceti letech natočil v USA snímek s rasovou tématikou UP-TIGHT. Posledním titulem jeho filmografie je snímek CIRCLE OF TWO (Lekce lásky) z roku 1980. V dalších letech po ukončení filmové kariéry se již věnoval pouze divadlu.

Jules Dassin byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou se stala v roce 1932 houslistka Beatrice Launer. Měli spolu tři děti. Syn Joseph se narodil v roce 1938 a stal se populárním zpěvákem. Zemřel předčasně v roce 1980 na infarkt. V roce 1940 se narodila dcera Richelle a v roce 1944 dcera Julie. Začátkem 60. let skončilo manželství rozvodem a v roce 1966 se Dassin oženil s řeckou herečkou a pozdější ministryní kultury Melinou Mercouri. Se svou druhou ženou natočil osm filmů, mezi něž patří například snímky POTE TIN KSYRIAKI (Nikdy v neděli), nebo komedie TOPKAPI. Toto bezdětné manželství skončilo v roce 1994 smrtí Meliny.

Jules Dassin zemřel 31. března 2008 v Aténách po krátké nemoci ve věku 96 let. Poslední roky života strávil v Řecku, kde získal v roce 1981 občanství a Řekové si ho postupně přivlastnili za svého autora. Lásku ke své nové vlasti ukázal, když se stal zaníceným bojovníkem o navrácení kulturní památky Elginových mramorů do Řecka z Britského muzea v Londýně (Elginovy mramory kdysi zdobily štít aténského Pantheonu).


18.12.1911
Middletown, Connecticut, USA
31.3.2008
Atény, Řecko
Jules Dassin csfd

Lekce láskyGrito de mujerThe RehearsalLa Promesse de l'aubeUptight!Je léto, půl jedenácté večerTopkapiPhaedraNikdy v neděliZákonTen, který musí zemřítRvačka mezi mužiNoc a městoDálnice zlodějůObnažené městoHrubá sílaA Letter for EvieTwo Smart PeopleThe Canterville GhostYoung IdeasNazi AgentReunion in FranceThe Affairs of MarthaHamilchama al hashalomThe Tell-Tale HeartDana Polan on 'The Naked City'James Sanders on 'The Naked City'BuzzFilmaři v akciFilmové žánryBouillon de culture


Aktualizace osobnostního profilu Jules Dassin: 27.4. 2024 05:53