Delmer Daves (1904 - 1977)


Americký režisér a scénárista Delmer Daves se narodil 24. července 1904 v San Franciscu (Kalifornie). Studoval práva na Stanfordské univerzitě, ale právnickou profesí se nikdy neživil. Již během studií v roce 1923 působil jako asistent u filmu, mj. u Fordova snímku THE IRON HORSE (Ocelový oř). Po absolvování univerzity začal pracovat jako filmový technik, později herec a od roku 1934 psal scénáře. Jako scénárista se podepsal pod celou řadu vynikajících filmů, jako například Mayův THE PETRIFIED FOREST (Zkamenělý les),McCareyho LOVE AFFAIR (Milostný románek, nebo Seiterův YOU WERE NEVER LOVELIER (Krásnější než sen).

Delmer Daves byl jednou ženatý. Jeho celoživotní partnerka a jediná manželka byla od roku 1938 herečka Mary Lawrence. Měli spolu dvě děti, syna Michaela a dceru Deborah. Manželství trvalo až do Davesovy smrti. Zemřel 17. srpna 1977 v La Jolla (Kalifornie) ve věku 73 let. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Glendale. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


24.7.1904
San Francisco, California, USA
17.8.1977
La Jolla, California, USA
Delmer Daves csfd

Battle of the Villa Fiorita, TheYoungblood HawkeSpencerova horaŘímské dobrodružstvíParrishSusan SladeA Summer PlaceStrom na věšeníKovbojKrálové jsou vpředuThe Badlanders3:10 Vlak do YumyJubalPoslední vůzDemetrius a gladiátořiDrum BeatNever Let Me GoTreasure of the Golden CondorReturn of the TexanBird of ParadiseZlomený šípA Kiss in the DarkTask ForceTo the VictorTemná pasážThe Red HousePride of the MarinesHollywood CanteenThe Very Thought of YouSměr TokioMilostná aféraNezapomenutelná láskaWhite FeatherLadies' ManStage Door CanteenKrásnější než senThe Night of January 16thUnexpected UncleSafari$1000 a TouchdownMilostný románek


Aktualizace osobnostního profilu Delmer Daves: 5.11. 2023 03:20