Catherine Salviat 77 let


Herečka Catherine Salviat patřila řadu let k oporám prestižního francouzského divadla Comédie Française, což na druhou stranu limitovalo její participaci ve filmu, protože vedení slavného divadla jen nerado vidělo své herce před kamerou. Catherine Salviat se narodila v Paříži a vyrůstala v uměleckém prostředí, jejím otcem byl významný divadelní a filmový herec Robert Manuel (1916-1995), matka Léone Mail (1916-2001) byla tanečnicí pařížské Opery. Uplatnění ve filmu později našla i Catherinina mladší sestra Christine Murillo (*1951).

Počátkem sedmdesátých let se Catherine Salviat začala uplatňovat v televizi, především v adaptacích divadelních her, opět často z Molièrova uměleckého odkazu (LÉTAJÍCÍ DOKTOR – Le médecin volant, 1975; TARTUFFE, 1977). Později hrála i v několika historických seriálech, z jejích nepočetných vstupů před filmovou kamerou připomeňme povídkový snímek MILENCI NA NEDĚLI (Les seducteurs, 1980), v němž stála po boku Lino Ventury. Větší příležitost jí pak poskytl Edouard Molinaro ve filmu JSTE ZROVNA TAKOVÍ (Just the Way You Are, 1984). Partnerkou Daniela Auteuila byla pak v romantické komedii MLÉKO A ČOKOLÁDA (Romuald et Juliette, 1989), mezitím byla nadále aktivní v televizi.

V divadle excelovala také v shakespearovském repertoáru (Jak se vám líbí, Bouře), v Lermontově Maškarádě nebo ve hře Noc s leguánem od Tennessee Williamse, za roli jeptišky Constance v historickém dramatu Dialogy karmelitek získala v roce 1988 prestižní Molièrovu cenu. V devadesátých letech často účinkovala na proslulém divadelním festivalu v Avignonu. V poslední době se stále častěji objevuje i ve filmu, matku hlavní hrdinky (Laura Smet) hrála například v milostném dramatu ŽÁDOSTIVÁ TĚLA (Les corps impatients, 2004), objevila se i v několika oceněných titulech, po boku Gérarda Depardieu například ve filmu PÍSEŇ PRO TEBE (Quand j’étais chanteur, 2006).

V roce 2006 opustila stálé angažmá v Comédie Française a byla zde jmenována čestnou členkou, pohostinsky na této scéně ale vystupuje i nadále. Zatím naposledy hrála v Ibsenově hře Peer Gynt (2012), opět v rámci Comédie Française. V kinech ji diváci mohli zatím naposledy vidět ve filmu OMAR M’A TUER (2011). Za své dlouholeté aktivity v divadle byla Catherine Salviat dekorována francouzským Řádem za zásluhy a Řádem umění a literatury udělovaným ministerstvem kultury.


21.1.1947
Paříž, Île de France, Francie
Catherine Salviat csfd

Kluci a Guillaume, ke stolu!CocoPíseň pro tebeSarah Bernhardt: Une étoile en plein jourAvant l'oubliLe Promeneur du champ de MarsPar accidentVert paradisŽádostivá tělaUn coeur oubliéL'institutriceLa cosa que no podría morirLa máscara de ZorroDe père en filsFrère Irlandais, LeMonde d'Angelo, LeTeď nebo nikdyMléko a čokoládaJust the Way You AreMesrineUn adolescent d'autrefoisAprès tout ce qu'on a fait pour toiGeorge DandinOurs en peluche, L'Milenci na neděliOeuf, L'Nuit et le moment, LaPetits soirs, LesAnneaux de Bicêtre, LesLorenzaccioTartuffeL'accalmieAu théâtre ce soir: Tapage nocturneÉlectreSous le soleil de SatanL'EffondrementJulie LescautováDes toques et des étoilesLa dictéeAnthelme Collet ou Le Brigand gentilhommeJoséphine ou la comédie des ambitionsUne Suédoise à ParisNouvelles aventures de Vidocq, LesSo Long, Paris!Bons baisers d'iciC.D.D.En attendant Paul...Emma ZunzLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Salviat: 8.12. 2023 00:39