Bono 63 let


Jeden z nejznámějších hudebníků a bojovníků proti chudobě Bono Vox, se narodil 10. května 1960 v katolicko-protestantské rodině jako Paul David Hewson. Jeho matka mu zemřela když mu bylo 14 let, což ho bezpochyby hodně ovlivňuje po celý zbytek jeho života. Můžeme tak vidět ve spoustě textů, které napsal. Od roku 1975 je ženatý s Alison Stewart, se kterou má 4 děti.

Většina textů pochází z pera samotného Bona, který jako křesťan a veřejný bojovník proti chudobě odráží veškeré své pocity právě do svých textů. Jeho vliv na propagaci boje proti chudobě, aids a jiným nemocem se v průběhu devadesátých let velice zvýšil až do takových rozměrů, že je nyní Bono považován za jedno z největších propagátorů těchto, ve společnosti velmi neoblíbených, otázek. S jeho vlivem na propagaci rostl ruku v ruce také vliv na přední představitele západních vyspělých civilizací, kde mnohokrát svou diplomacií dokázal přesvědčit spoustu vlivných lidí k větší podpoře chudoby a nevyléčitelných nemocí.

Jeho zaujetí k podpoře těchto záležitostí nezůstalo jen u jeho samotné osoby, ale spojil s ní také osud U2, ať už v textech nebo účastí na mnoha dobročinných akcích. Tyto akce, mezi nejznámější paří asi Live8 a Band Aid, jsou většinou organizovány pod záštitou U2 a Bona, který samozřejmě spolupracuje s lidmi jako Bob Geldof, který má prsty ve všech projektech podobného typu. Také jeho soukromé aktivity sou směřovány na pomoc chudým. Spolu s manželkou má několik firem, které se orientují na poskytování práce a pomoci lidem v rozvojových zemích.

Ve světě hudby je velmi uznávanou a vyhledávanou osobností. Za vše mluví výčet jmen hudebníků, se kterými kromě U2 spolupracoval. Pokud jen tak nahlédneme do tohoto seznamu objevíme tam hudební esa typu: Frank Sinatra, Johnny Cash, Luciano Pavarotti, Roy Orbison, Bruce Springsteen a další a další. Je taky znám jako obdivovatel beatnické literatury a poezie.


10.5.1960
Dublin, Irsko
Bono csfd

Zpívej 2BrunoNapříč vesmíremThe Million Dollar HotelEntropyElvis: From the Waist UpSinatra DuetsVincentův světSimpsonovi60 MinutesBono a The Edge: A Sort of Homecoming s Davem LettermanemKiss the FutureDoktor FauciCitizens of Boomtown: The Story of the Boomtown RatsHrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanemJimmy Carter: Rock & Roll PresidentWindmill LaneMystify: Michael HutchencePavarottiU2: Experience - živě z BerlínaB.B. King: On the RoadQuincyWhy Are We Creative?Eagles of Death Metal: Nos Amis (Our Friends)Julian Schnabel: A Private PortraitKygo: Stole the ShowNeposlušníU2 - Live in LondonAmerická 80. létaUnknown BroodU2 iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015… Návrat do PařížeRoy Orbison: Mystery Girl - UnraveledThis Song Was Written by Leonard CohenWho the F**K Is Arthur FogelMiracle Rising: South AfricaMuscle ShoalsPavarotti - hlas pro věčnostAnton Corbijn Inside OutB. B. KingElectric BurmaResurrection of Victor Jara, TheFrom the Sky Down25 let Rokenrolové síně slávyBarack Obama: Koncert 2009Johnny Mercer: The Dream's on MeKeep on Running: 50 Years of Island RecordsQ: The ManShadow Play: The Making of Anton CorbijnU2 360° - Živě z Rose Bowl


Aktualizace osobnostního profilu Bono: 11.11. 2023 14:00